Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bruno Lupin

wijntips

Bruno Lupin

Frankrijk , Jura

Frangy is een van die dorpjes in Savoie dat officieel tot "cru" werd benoemd. In andere streken zou men algauw van "grand cru" spreken, hier niet. Maar dat maakt het terroir niet minder groot, in het bijzonder voor de - volgens mij - beste druif van deze streek, de roussette (ook wel "altesse" genaamd). Minder gekend bij de wijnliefhebber is zij een waarlijk nobele druif: in staat om kraakzuivere wijnen te leveren, helder en fris als de plaatselijke berglucht, maar tegelijk rijp en fluwelig. Die combinatie van zachte rijpheid en verkwikkende fraîcheur heeft mij tot een fan van deze druif gemaakt. Laat ze proeven bij schaal- en schelpdieren in plaats van chablis: verrassing en succes verzekerd.

In Frangy woont Bruno Lupin, die in 1998, toen hij 36 was, de stap zette om met een eigen wijndomein te beginnen. Meer dan 5 hectaren kon hij zich niet veroorloven, de investering bedroeg al 380.000 €. Een fortuin voor deze jongeman die voordien vijftien jaar lang als wijnmaker in loondienst had gewerkt voor een coöperatie in Genève. Maar hij wilde absoluut een eigen wijn maken. In Savoie is men het gewend om witte sneeuw te zien, hij zag er enkele jaren zwarte.

Bruno Lupin is een echte wijnbouwer, dat wil zeggen: iemand die wijn maakt om in zijn levensonderhoud te voorzien, en alles zelf doet. Zelfs in ijzige koude, als de wijnstokken moeten gesnoeid worden, gaat hij zelf de wijngaard in. Dat heb ik in Bordeaux nog geen kasteeleigenaar zien doen.

Maar de snoei is zeer belangrijk, ook in Frangy. De appellatie Roussette de Savoie (speciaal genoemd naar deze druif) vereist een laag oogstrendement. Al tijdens de winter moet je er dus voor zorgen dat de wijnstok niet teveel gaat produceren. En in Savoie zijn de winters niet zacht: hier wordt aan wintersport gedaan.

De wijnstokken van Lupin staan bovendien op zeer steile hellingen, wat het werk nog bemoeilijkt. Maar hij wilde ze absoluut daar, op het zuiden gericht, met een ondergrond van zandsteen die veel kalk bevat.

Al zo vaak heb ik gezien dat wijnbouwers in minder bekende streken méér inspanningen moeten doen om goede wijn te maken, terwijl ze er veel minder aan verdienen. Want bij Bruno Lupin krijg je een wijn die qua genot nauwelijks moet onderdoen voor sommige wijnen die vijf keer meer kosten.

Lupins wijnen tintelen op de tong en zinderen na. Hij kent roussette, hij heeft al meer dan tien jaar van zijn leven gewijd aan deze ene druif (op enkele tientallen aren na, waar hij mondeuse teelt, de typische Savoiedruif voor rode wijn). Merkwaardig dat wijnliefhebbers lyrischer kunnen doen over autochone druiven uit verre wijnlanden, terwijl de roussette veel dichter bij huis wordt geteeld.


Invoerders:
Gegevens domein
Bruno Lupin