Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Veuve Fourny

wijntips

Veuve Fourny

Frankrijk , Champagne

In het dorp Vertus, in de Côte des Blancs, woont Monique Fourny vlakbij haar champagnedomein. Ze is van Belgische afkomst en huwde een Fransman die een champagnedomein bezat maar vroegtijdig overleed.

Haar ouders heetten Van Landeghem en waren landbouwers uit Kortrijk. Op zoek naar werk weken ze uit naar het noorden van Frankrijk, waar ze een boerderij konden kopen. Daar werd Monique geboren. In een familie met negen kinderen werkte ze veel op de boerderij. Haar ouders praatten Vlaams onder elkaar, maar Frans met hun kinderen. Een jongeman, Fourny genaamd, die op de gronden van haar ouders kwam jagen, werd haar echtgenoot. Hij was de zoon van champagneboeren en creëerde zijn eigen merk Veuve Fourny (omdat zijn moeder weduwe was geworden). Toen hij zelf overleed in 1980, zag Monique Fourny zich verplicht de leiding van het bedrijf over te nemen, haar twee zonen waren nog tieners. Vandaag zitten ze mee in het bedrijf: Emmanuelle, de oenoloog, en Charles, verantwoordelijk voor de verkoop.

Veuve Fourny is bij ons weinig gekend, er wordt immers uitsluitend rechtstreeks aan particulieren en restaurants verkocht. En toch vertegenwoordigt dit 25 tot 30% van de gehele productie. Alle druiven zijn hier "premier cru", afkomstig uit Vertus. En de aandacht voor kwaliteit is maniakaal. Opvallend kenmerk is ook, van basis- tot topcuvée, de discrete "dosage" (de aanzoeting vòòr het kurken). De champagnes van Veuve Fourny worden gekenmerkt door een grote zuiverheid, strakheid, structuur en fraîcheur.


Invoerders:
Gegevens domein
Veuve Fourny