Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Laurent-Perrier

wijntips

Laurent-Perrier

Frankrijk , Champagne

Van de grote merkchampagnes die in de supermarkten te koop zijn, is Laurent-Perrier volgens mij veruit de beste, al was het maar omdat dit champagnehuis niet overdadig doseert (dosage is het toevoegen van suiker vòòr de fles haar definitieve kurk krijgt).

Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat Laurent-Perrier zich niet heeft laten overnemen door een beursgenoteerde multinational, wat meestal leidt tot een commerciëlere aanzoeting.

Laurent-Perrier (gesticht in 1812 door Eugène Laurent en Mathilde-Emilie Perrier) heeft voor een andere strategie gekozen: in plaats van zich te laten overnemen, heeft het zelf een reeks overnames gedaan. Zo bezit de groep nu onder meer de merken Salon, de Castellane, Delamotte en Oudinot, en is het een van de grootste champagnegroepen geworden.

Dat is de verdienste van Bernard de Nonancourt, zoon van Marie-Louise de Nonancourt die Laurent-Perrier in 1939 kocht, op een ogenblik dat het in Champagne lang niet zo goed ging als vandaag. De expansie bracht mee dat het bedrijf sinds 1999 gedeeltelijk op de beurs noteert, maar de familie behoudt de controle, tot in het dagelijkse bestuur toe: de twee dochters van Bernard de Nonancourt zitten in het directiecomité, en hebben hun vader opgevolgd.

Laurent-Perrier maakt volgens mij een van de allerbeste roséchampagnes ter wereld: de cuvée Alexandra.


Invoerders:
Gegevens domein
Laurent-Perrier