Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Fallet-Prévostat

wijntips

Fallet-Prévostat

Frankrijk , Champagne

Bij Fallet-Prévostat in Avize word je compleet teruggeslingerd in de tijd. Mijnheer Fallet en mevrouw Prévostat hebben dit domein zelf gesticht in 1960, ze zijn nu beiden de 70 voorbij, maar maken nog altijd zelf hun champagne. Ze bezitten slechts 4,70 hectare, maar allemaal Grand Cru (de beste gronden en druiven). Vandaag is dat een kapitaal waard, en vermits hun beide dochters voor het beroep van dokter kozen, zouden ze het kunnen verkopen om van een zorgeloze oude dag te genieten. Maar mijnheer Fallet wil van geen ophouden weten: hij werkt nog altijd in de wijngaard. De champagnes worden hier liefst 7 jaar "sur lattes" gehouden vòòr ze hun definitieve kurk krijgen (in plaats van de wettelijk verplichte 15 maanden). De onderaardse gangen, daterend van de achttiende eeuw, liggen dan ook boordevol flessen, wachtend op hun "dégorgement".

Als wijnliefhebber denk je dan graag dat dit een bewust streven naar de allerhoogste kwaliteit is. Maar mevrouw Fallet-Prévostat vertelde mij ooit de ware reden: mijnheer heeft een heilige schrik overgehouden aan rampzalige jaren uit het verleden, toen de vorst zo ongenadig toesloeg dat er vrijwel geen druiven konden geoogst worden. Ze hebben toen zwarte sneeuw gezien, omdat ze niets te verkopen hadden. Met zeven jaargangen op overschot zal hen dat niet meer overkomen. In de onderaardse gangen liggen zoveel flessen dat je er alleen nog zijdelings door kan. Elk hoekje en kantje wordt benut.


Invoerders:
Gegevens domein
Fallet-Prévostat