Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Domaine de la Romanée-Conti

wijntips

Domaine de la Romanée-Conti

Frankrijk , Bourgogne

Dit is een van de duurste wijnen Bourgogne, maar het is volkomen terecht. De wijnen van Domaine de la Romanée-Conti zijn magistraal.

Alles begint er in de wijngaard, de basis van alles. Hij wordt dan ook minutieus bewerkt en bewaakt, volgens biologische principes. Maar terroir is niet alles. Er wordt ook veel belang gehecht aan de kwaliteit van de plant, de wijnstok. Domaine de la Romanée-Conti heeft een continu programma om de kwaliteit van het plantmateriaal steeds verder te verbeteren. Alle nieuwe planten komen uit de eigen wijngaard, geënt van de beste stokken. Men wil alleen stokken met weinig productie, kleine geconcentreerde druiven, en het vermogen om de vrucht optimaal rijp te laten worden.

Het domein maakt alleen wijn van grand cru-wijngaarden, maar dat vindt men hier geen reden om gewichtig te doen. Wijn is een product van de natuur, in de eerste plaats van fruit. Die filosofie weerspiegelt zich in het glas, waarin meteen de sublieme kwaliteit van het onderliggende fruit opvalt: loepzuiver, fijn, fris, rijp, gezond, levendig, intens. Dat uit zich ook in de nobele zuren, permanent prikkelend en tintelend aanwezig, het hele smaakgebied beroerend. En ook de tannines zijn van uiterst fijne makelij, al gaan zelfs de steeltjes (of een gedeelte daarvan) mee in de gistkuip. Dat is opmerkelijk in een tijd waarin wijnmakers elke vegetale toets uit hun wijnen willen weren. Hier wordt echter bewezen dat het "groene materiaal", indien het gezond en rijp is, wel degelijk een meerwaarde biedt, onder de vorm van een subtiel-vegetale, ragfijne tanninestructuur, die nergens stoort maar een boeiende spanning en weerstand creëert.

Zuiver fruit is essentieel: het laat toe om de wijn gedurende de hele rijpingsperiode op zijn bezinksel te houden, en dat verklaart dan weer de opmerkelijke intensiteit en gelaagdheid van deze wijnen, eindigend in een gracieuze afdronk, waarbij de wijn letterlijk blijft nazinderen in de mond, alsof hij van plan is een eeuwige indruk na te laten.

Even opmerkelijk is dat alle wijngaarden van dit domein (op de witte Le Montrachet na) zeer dicht bij elkaar liggen, maar toch elk een eigen karakter en expressie hebben: hier is "terroir" geen loos begrip. Je vindt hier een fijne Echezeaux en een meer gespierde Grands Echezeaux, een elegante Romanée Saint-Vivant, een weelderige Richebourg en een kruidige La Tâche, tot de quintessens van finesse en subtiliteit, de Romanée-Conti. Zijn ze hun prijs waard? Ach, welke wijn is dergelijke bedragen waard? Vanaf een bepaald niveau worden prijzen gemaakt door economische wetten, niet door inherente kwaliteit. Maar hun reputatie, die zijn ze zeker waard.

Nochtans valt hun grootsheid niet ostentatief op. Nergens in het proces werden deze wijnen geforceerd om een Grote Wijn te zijn. Allemaal getuigen ze van zoveel "naturel", dat het lijkt of er niet aan gewerkt is. Precies die eigenschap onderscheidt hen van andere grote wijnen, en doet ze erboven uitstijgen.


Invoerders:
Gegevens domein
Domaine de la Romanée-Conti