Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Château Branas Grand Poujeaux

wijntips

Château Branas Grand Poujeaux

Frankrijk , Bordeaux

Justin Onclin begon zijn carrière in de Belgische wijnhandel, en verhuisde naar Bordeaux waar hij het handelshuis Sovex oprichtte, zodat hij wijnen rechstreeks van de Bordelese wijnkastelen kon kopen. Hij beheert er ook het beroemde Château Prieuré-Lichine in Margaux (grotendeels eigendom van de industriële groep Ballande).

In 2002 kocht hij in Moulis, een minder prestigieuze appellatie van Médoc, zijn eerste domein: Branas Grand Poujeaux. Hij renoveerde de wijnkelders en de woonst, de wijngaarden waren in goede staat. Onclin bracht de wijn snel naar de top van de appellatie. Sinds 2005 is Stéphane Derenoncourt er de oenoloog, die aan de stevige volheid van een klassieke Moulis verfijning en klasse toevoegde.

"Branas Grand Poujeaux was een onbekend domein toen ik het kocht", zegt Onclin, "Nu staat het op de kaart, het is een merk geworden. En dat heeft onmiddellijk een invloed op de marktwaarde. Ik ben ervan overtuigd dat ik het nu al met winst zou kunnen verkopen. Maar dat is niet wat ik wil doen. Dit zijn investeringen op de lange termijn."

Operationeel wordt het domein geleid door zijn dochter Carmen en haar echtgenoot Luc Pasqueron die oenoloog is. Carmen Onclin studeerde af aan de wijnbouwhogeschool van Bordeaux.

 Wie is Justin Onclin?

Justin Onclin, afkomstig van Hasselt, is van opleiding vertaler-tolk en studeerde economie bij aan de Universiteit van Diepenbeek. Hij werd commercieel directeur bij een grote wijninvoerder.
Algauw zag hij dat de echte Bordelese wijnhandel zich elders afspeelde, namelijk op de place de Bordeaux, waar de handelshuizen gevestigd zijn die 95% van de productie van de grote wijnkastelen kopen. Hij richtte er het handelshuis Sovex op, nog altijd zijn eigendom. In 1999 kreeg hij het beheer in handen van het beroemde Château Prieuré-Lichine in Margaux (grotendeels eigendom van de industriële groep Ballande). Hij slaagde er in de wijn opnieuw zijn glans van vroeger te geven. Zo kreeg hij de smaak te pakken om zich ook met wijnproductie bezig te houden. In 2002 kocht hij Château Branas Grand Poujeaux in Moulis, en enkele jaren later Château Villemaurine in Saint-Emilion.


Invoerders:
Magnus ( Kontich )
Gegevens domein
Château Branas Grand Poujeaux