Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waarom zijn wijnen uit de Ardèche zo weinig bekend?

wijnnieuws

Waarom zijn wijnen uit de Ardèche zo weinig bekend?

Vele Vlamingen kennen de Ardèche als vakantiebestemming. Maar de wijnen ervan kennen ze niet. Wijnboeken vinden deze streek hoogstens een kleine vermelding waard. De wijnen hebben niet de hoogste status van appellation d'origine protégée (AOP) en komen als IGP Ardèche op de markt (Indication Géographique Protégée), de categorie van de vroegere vins de pays. Toch zijn hier gepassioneerde wijnbouwers bezig om de kwaliteit van hun wijnen stelselmatig op te drijven. En omdat de Ardèche een droge streek is, met minder kans op schimmelziekten van de wijnstok, is ze zeer geschikt voor biologische wijnbouw.  

"De wijnbouw in de Ardèche bestaat al tweeduizend jaar", vertelde Philippe Dry mij, directeur van Vignerons Ardèchois, die de verkoop en distributie verzorgt voor alle coöperaties van de streek, "Maar de wijnbouwers waren te arm om op hun eentje wijn te maken. Op vele plaatsen werd dus een gemeenschappelijke wijnkelder opgericht waaraan de lokale wijnbouwers hun druiven leverden. Tot op vandaag is 90% van de wijn uit de Ardèche afkomstig van zo'n coöperatie."

Veel veranderde toen een wijnhuis uit het beroemde Bourgogne, Louis Latour, hier  chardonnay aanplantte. En aantoonde dat deze druif van de witte bourgognes ook in de Ardèche goede witte wijn kon opleveren. Latours voorbeeld werd gevolgd door Chapoutier, het grootste wijnhuis van de Rhônevallei. De wijnmaker van een ander befaamd domein in Bourgogne, Olivier Leriche, richtte het Domaine des Accoles op, waar hij verrukkelijk elegante wijnen maakt. Dat alles gaf lokale familiale wijndomeinen vertrouwen om onder hun eigen naam Ardèche-wijnen op de markt te brengen. Ze koesteren nu volop hun IGP-label omdat het hen meer vrijheid geeft in de keuze van druivenrassen en in de manier van druiven telen en wijn maken. Zo heeft de biodynamie hier steeds meer aanhangers.

Bovendien zijn de gronden, die onder de IGP-status vallen, goedkoper. Terwijl ze, vooral in het zuiden, over een unieke troef beschikken: ze zijn vulkanisch, door de vele uitgedoofde vulkanen die zich daar bevinden. Waardoor de wijnen een bijzondere, vuursteenachtige expressie krijgen.

Vandaag worden er jaarlijks 15 miljoen Ardèchewijnen op de markt gebracht in ruim 30 landen van de wereld. Maar zelfs in Frankrijk wordt er nog altijd wat neergekeken op wijn uit de Ardèche. Terwijl hij vroeger, toen de wetten minder streng waren, gebruikt werd om wijnen uit minder zonnige streken op te peppen. Wie weet zit er wat Ardèchewijn in uw oude bordeaux en bourgognes.

 

 

 

toegevoegd op 07.09.2020