Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zomerrood: wijnen die je licht gekoeld kan drinken

wijnnieuws

Zomerrood: wijnen die je licht gekoeld kan drinken

In de zomer denken we spontaan aan witte en rosé wijn, omdat we die gekoeld drinken. Maar er is ook rode wijn die je licht kan koelen en perfect bij de zomer past.

Koel

Niet alle rode wijnen zijn geschikt om te koelen. Koude benadrukt immers de zure en bittere smaakcomponenten in een wijn, en onderdrukt het zoet en de alcohol. Wijnen die van nature friszurig zijn, zullen dus nog zuurder worden. En houtgerijpte wijnen zullen door de tannines van het houten vat nog bitterder smaken.

Het best geschikt om koel te drinken zijn daarom fruitige rode wijnen uit zonnige streken of jaargangen, gemaakt met rijpe druiven die weinig zuren en tannines bevatten. Jonge wijnen zijn ook beter geschikt dan oudere, omdat koude de nuances en complexiteit van een gerijpte wijn afvlakt.

Opgelet

Koel is niet koud. Vermijd dus om een rode wijn al te driest in een emmer vol ijs te plonzen, of urenlang in een koelkast te zetten: hij wordt dan te koud, waardoor alle aroma's en smaken vervlakken. Beter is het de rode wijn rechtstreeks vanuit een koele kelder te schenken, of hem in een emmer met koel water rustig te laten afkoelen. Mik op een schenk- en drinktemperatuur van 12 à 14°, ga niet onder de 10°.

Foodpairing

Frisse rode wijnen lijken wel gemaakt voor zomerse gerechten, zoals slaatjes, kaas en charcuterie, groentengerechten, bereidingen met gevogelte en wit vlees, en zelfs met gegrilde vis.


Geproefd en goedgekeurd

- Nizza Silvano, Barbera d’Alba, Piemonte 2018 - € 10 - purapassione.be. Invoerster Annick Boel heeft van Piemonte haar "passione" gemaakt; deze wijn van de lokale druif barbera zit boordevol sappig fruit, zalig voor een zomeravond.

- Olivero Mario, Dolcetto d'Alba, Piemonte 2017 - € 11 - purapassione.be. Deze lokale druif heeft haar naam niet gestolen (dolcetto is Italiaans voor snoepje), haar fruitig-zoete smaak maakt deze wijn uitermate geschikt om gekoeld te drinken.

- Domaine Mérieau "Le Bois Jacou", Touraine (Loire), Frankrijk 2019 - € 11,75 - vinetiq.eu. Hij lijkt wel op puur druivensap, deze heerlijk sappige biowijn van gamay (de druif van Beaujolais); gegarandeerd drinkplezier bij een zomerse lunch of barbecue.

- Château Poitevin "par Nature", Médoc, Frankrijk 2019 - € 12,75 - axybel.be. Sommelier Nico Willem blies een bestaande invoerzaak nieuw leven in met verrassende wijnen zoals deze fruitige trendy bordeaux zonder toegevoegde sulfiet.

 

 

 

 

Invoerders:
Pura Passione ( Sint-Niklaas )
Axybel ( Kessel )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
toegevoegd op 23.08.2020