Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hebt u ooit al gehoord van de wijnen van Bugey?

wijnnieuws

Hebt u ooit al gehoord van de wijnen van Bugey?

Nooit van gehoord? Trek het u niet aan, u bent niet de enige. In ons land, waar wijnen uit de hele wereld verkrijgbaar zijn, vind je ze amper. Zelfs in Frankrijk wordt over deze Franse wijnstreek nauwelijks gesproken. Maar ze bestaat wel degelijk: dicht bij de Frans-Zwitserse grens, geklemd tussen Beaujolais in het westen, Savoie in het oosten, en Jura in het noorden. De aangeplante druiven zijn een mix van wat in die drie buurstreken wordt geteeld: gamay, pinot noir, mondeuse en poulsard voor rode wijn; altesse (ook roussette genaamd), jacquère en chardonnay voor witte wijn.

Maar als je Bugey binnenrijdt zie je vooral hoge bergen en uitgestrekte bossen. Waar zijn de wijngaarden? Die liggen op slechts 500 hectaren land, verscholen en verspreid in het machtige landschap, plots opduikend naast een bos of rond een dorpje. De 180 wijnbouwers verkopen meer dan 90% van hun wijn ter plaatse of aan toeristen, die hier vooral komen voor wandel- en sportvakanties.

Bugey behoort nochtans niet minder dan andere wijnstreken tot de Franse wijncultuur en -geschiedenis. Al in de eerste eeuw na Christus werden hier wijnstokken aangeplant. Maar zoals de meeste Franse wijnstreken kwam Bugey pas echt tot bloei in de Middeleeuwen onder impuls van monniken. Het behoorde zelfs een tijd tot het grote Bourgogne. Bugey lag echter niet, zoals Bourgogne, op de belangrijke doorgangsroutes, wat commercieel een nadeel was.

Na de Franse revolutie kwamen vele wijngaarden van Bugey in handen van rijke burgers. Een bekende inwoner uit die tijd was Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826), een van de grote gastronomen die Frankrijk gekend heeft, en die in Bugey een wijndomein had. Maar op het einde van de negentiende eeuw werd Bugey, zoals heel Europa, zwaar getroffen door de plaag van de druifluis die bijna alle wijngaarden vernietigde. Dat veroorzaakte een exodus van de plaatselijke bevolking. Nog versterkt door de twee wereldoorlogen, omdat de overgebleven wijnbouwers naar het leger moesten. De kwaliteit van de wijn ging steil naar beneden.

In 1956 nam een aantal wijnbouwers het initiatief om de kwaliteit op te krikken: het Syndicat de Défense Viticole de Bugey werd opgericht. Eerste objectief: een appellation d'origine controlée verwerven (wat nu appellation d'origine protégée is geworden). Maar dat vergde veel inspanningen die pas in 2009 beloond werden.

Sindsdien werden er belangrijke investeringen gedaan om de wijnstreek verder te doen evolueren, onder meer door de plaatsing van hoogtechnologische weerstations, zodat de wijnbouwers hun wijngaard en het tijdstip van de oogst beter kunnen beheren. De wijnen zijn de laatste tien jaren dan ook merkelijk verbeterd.

Desondanks heeft de streek nog altijd het imago van simpele landwijn. Met als gevolg dat de prijzen laag zijn gebleven. En dat u nog nooit van de wijnen had gehoord.

 

 

 

 

 

 

 

 

toegevoegd op 29.02.2020