Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De bakermat van de Spaanse wijn

wijnnieuws

De bakermat van de Spaanse wijn

Als je Rioja niet kent, ken je Spanje niet. Hier is de Spaanse wijn ontstaan. En hij is nog altijd springlevend.

Historisch

Rioja, in het noordoosten van Spanje, is dé historische wijnstreek van dit land, met eeuwenoude bodega's die al vele generaties eigendom van dezelfde familie zijn, en blijven zweren bij traditionele wijnmaakmethodes. Maar er is ook een jongere generatie aangetreden, met nieuwe ideeën.

Harmonisch

Rioja ligt in een relatief koeler deel van Spanje dat door de Sierra de Cantabria beschut wordt tegen regen en wind van de Atlantische Oceaan. Dat gematigde, weldadige klimaat zorgt voor een fijne, zachte, harmonische wijnstijl.

Druiven

Dé druif van Rioja is tempranillo, een typisch Spaanse druif die verleidelijke wijnen oplevert met fruitige smaak, zachte tannines en kruidige toetsen. Tempranillo gaat goed samen met charcuterie, stoofschotels en geroosterd vlees. In Rioja worden ook goede witte wijnen gemaakt, onder meer van de lokale druif viura.

Architectuur

Alleen al omwille van de architectuur van de wijnkelders is Rioja een bezoek waard. Toparchitecten als Gehry, Calatrava en Mazières hebben er spectaculaire constructies neergezet.

TIP: Twee toppers

De rijke historie en traditie van Rioja heeft wijnmakers er niet van weerhouden om een nieuwe generatie van wijnen op de markt te brengen die zich kunnen meten met andere topstreken in Europa, zoals Bordeaux en Toscane. Twee van die voortrekkers zijn Bodegas Roda (FOTO) en Abel Mendoza.

Bodegas Roda (vanaf € 19,97) en Abel Mendoza (vanaf € 20,93): labuenavida.be

 

Geproefd en goedgekeurd

- Salbide, 2016 - € 9,22 - labuenavida.be. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor deze mooie, volle, kruidige Rioja, genoemd naar de veldwegen in het Cantabrisch gebergte waar de wijngaarden liggen.

- Obalo, Rioja Alta, Spanje, 2015 - vanaf € 9,80 - xpertvinum.be. Wijnmaakster Susana Rodriguez heeft op korte tijd een sterke reputatie opgebouwd met haar evenwichtige, intense rioja's in deze jonge bodega.  

- Bodegas Tobía Tinto/Blanco, 2016/17 - € 9,92 / € 12,46 - sacacorchos.be. Landbouwingenieur Oscar Tobía ontpopte zich tot een innovatieve wijnbouwer, met moderne, fruitgedreven rioja's die veel succes hebben op de wereldmarkt.

- Pies Negros, 2016 - € 14,53 - labuenavida.be. "Pies negros" ("zwarte voeten") duidt op het traditionele vertrappelen van de druiven met de voeten, wat leidt tot deze zuivere, authentieke wijn van grote klasse.  

 

 

 

 

 

Invoerders:
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
Sacacorchos ( Kortenberg )
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 10.05.2019