Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wordt 2018 een goed wijnjaar?

wijnnieuws

Wordt 2018 een goed wijnjaar?

De wijnen van 2018 liggen te rijpen in de kelders van onze wijnbouwers. De eerste, uit het lagere prijssegment, komen pas in de loop van dit jaar op de markt. Maar nu al wordt gezegd dat het wijnjaar 2018 zeer goed is. Omdat de zomer opvallend droog en warm was, bijna overal in Europa. In tegenstelling tot 2017 dat een minder goede reputatie heeft. Het wijnjaar 2016 wordt dan weer alom geprezen. En zo krijgt elk wijnjaar zijn imago opgespeld. Vaak gebaseerd op de situatie in het beroemde Bordeaux, dat er ook het meest proactief over communiceert. Maar dat wil nog niets zeggen over andere streken. Laat staan over andere landen, in het bijzonder die op het zuidelijk halfrond waar in februari of maart wordt geoogst.

Een droog en warm jaar zoals 2018 betekent trouwens niet automatisch dat de wijnen goed zullen zijn. Natuurlijk is voldoende zon nodig om druiven mooi rijp te krijgen, en een nat jaar leidt altijd tot problemen. Maar in wijn draait alles om evenwicht: te weinig is niet goed, te veel evenmin. Zo kunnen te veel droogte en warmte het rijpingsproces van de druiven doen stilvallen. Te veel zon kan er ook toe leiden dat de druiven te snel suikers opbouwen zonder dat de rijping van schillen en pitten kan volgen. Zodat de tannines - die vooral in die schillen en pitten zitten - toch bitter overkomen. Bovendien kan zo'n snelle opbouw van suikers leiden tot druiven die eenduidig zoet smaken, zonder intensiteit en schakering. Het typevoorbeeld van zo'n droog en warm jaar was 2003. Aanvankelijk bejubeld, maar de wijnen voldeden niet aan de hoge verwachtingen.

Vooraf proeven is dus altijd de boodschap. Maar wat met dure wijnen die je nooit te proeven krijgt? Laat je geluk als wijnliefhebber niet afhangen van dure wijnen: ze zijn meestal overschat, en altijd overprijsd. Omdat je meebetaalt voor de enorme vraagbubbel die er voor sommige wijnen is ontstaan, gecreëerd door rijken overal ter wereld die niets van wijn kennen en dan maar de bekende namen kopen tegen om het even welke prijs omdat ze er nu eenmaal het geld voor hebben. Nee, dan zoek ik liever in minder bekende oorden naar wijnen die evenveel genot verschaffen voor minder geld omdat de rijken ze nog niet kennen. En zelfs àls ze die wijnen zouden kennen, dan nog zouden ze die niet kopen omdat ze geen onbekende etiketten in hun kelder willen.

Zo gaat dat ook met wijnjaren: goede jaren worden gehypet, en daardoor meer gegeerd en bijgevolg duurder. Vandaar dat ik mij graag verdiep in "slechte" wijnjaren: er zijn altijd wijnstreken en -domeinen die het in zulke jaren toch goed gedaan hebben, maar door de reputatie van het jaar hun prijzen laag moeten houden.

Natuurlijk is het wijnjaar belangrijk voor de kwaliteit van de wijn. Maar even belangrijk is het te weten dat elke jaargang altijd diverser is dan zijn reputatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

toegevoegd op 02.01.2019