Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bestaan er wijnen zonder alcohol?

wijnnieuws

Bestaan er wijnen zonder alcohol?

Laag-alcoholische wijnen bestaan al enkele decennia. In 2009 werden ze zelfs wettelijk erkend door de Europese Unie. Maar om nog "wijn" genoemd te worden, mag het totale alcoholgehalte niet onder de 9 of 8,5% dalen (naargelang van de streek van herkomst).

Hoe wordt zo'n laag-alcoholische wijn gemaakt? Meestal worden de druiven vroeger geoogst: ze bevatten dan minder suiker en dus ontstaat er tijdens de gisting minder alcohol. Bovendien wordt de gisting vroegtijdig gestopt zodat er geen alcohol meer wordt gevormd en er onvergiste suiker in de wijn achterblijft (wat voor het smaakevenwicht ook nodig is omdat vroeg geoogste druiven zuurder zijn).

Maar er zijn ook andere technieken. De meest gebruikte is de omgekeerde osmose, waarbij men water en alcohol aan de wijn kan onttrekken zonder aan de andere componenten te raken. Die techniek wordt ook toegepast op heel wat "normale" wijnen, onder meer in Bordeaux. Door de klimaatopwarming stijgt het alcoholgehalte van wijnen immers, terwijl de wijndrinker vraagt naar lichtere wijnen.

Sinds kort gaat men nog een stap verder: wijnen die volledig alcoholloos zijn. Zo maakte ik kennis met Mathilde Boulachin, een jonge ondernemende vrouw van 38, afkomstig uit een wijnbouwersfamilie in Champagne. Zij richtte in Languedoc, samen met een oenoloog, een wijnbedrijf op dat niet-alcoholische wijnen produceert.
"Ik begon als een klassiek wijnhandelshuis, dat druiven en wijnen opkoopt om er wijnen van te maken onder een merknaam", vertelde ze, "Maar al snel zagen we dat er iets aan het veranderen is in Frankrijk, vooral bij de nieuwe generaties: een strengere attitude ten opzichte van rijden onder invloed en van alcohol drinken in het algemeen. Zo is het idee ontstaan om wijnen zonder alcohol op de markt te brengen."

Ze gebruikt daarvoor een techniek die "Spinning Cone Column" heet, een soort droogzwierder waarbij de alcohol quasi-volledig verdampt in de wijn. Een andere methode is om het wijnmaakproces zo getrouw mogelijk te imiteren, maar zonder dat het druivensap vergist.

Wijn zonder alcohol mag wettelijk geen wijn genoemd worden, vandaar dat ze met merknamen werkt zoals Pierre Zéro. Die wijnen maken nu al 10% uit van de omzet van het bedrijf. Er wordt geëxporteerd naar meer dan twintig landen, waaronder - jawel - België.

Waar u vast nog niet aan gedacht had: een interessante doelgroep zijn voor haar de moslims. Want deze wijnen zijn gecertifieerd halal.

En het resultaat in het glas? Al is het de echte wijnliefhebber nooit te doen om alcohol op zich, hij of zij zal toch snel merken dat alcohol wel degelijk een belangrijke rol speelt in de zintuiglijke beleving van wijn. Maar trop is teveel: evenwicht tussen alle componenten van een wijn is nòg belangrijker. En matigheid ook.

 

 

 

toegevoegd op 15.06.2018