Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Verfrissende wijnen uit het groene Spanje

wijnnieuws

Verfrissende wijnen uit het groene Spanje

Terwijl toeristen aan de costa's puffen van de hitte, ligt aan de Atlantische Oceaan het koelere Galicië, met heerlijk verfrissende wijnen.

 


Atlantisch klimaat

Spanje kennen we vooral van de costa's aan de Middellandse Zee. Maar er is ook een ander Spanje, aan de Atlantische Oceaan waar het vochtiger en koeler is en de natuur groener. Zoals in de provincie Galicië in het noordwesten. Daar wordt een heel ander type van Spaanse wijn gemaakt: lichter en fijner, met meer frisse zuren en minder alcohol, en met lokale druiven die nergens anders geteeld worden. Lange tijd moesten de wijnbouwers hier vechten om te overleven, vandaag staat hun streek in de belangstelling van wijnliefhebbers overal ter wereld.

Veel wit

In tegenstelling tot in de rest van Spanje staat Galicië vooral bekend om witte wijnen, gemaakt van lokale druiven als albariño, loureira, treixadura en godello. Maar ook de rode wijnen van mencía, brancellao en merenzao zijn verrassend goed. Nooit van deze druiven gehoord? Een reden om ze te ontdekken.

Wat eet je erbij?

Schaal- en schelpdieren behoren sinds mensenheugnis tot de eetcultuur in Galicië, samen met de plaatselijke witte wijnen. Maar ook de rode wijnen worden er vaak gedronken bij gegrilde vis en bij vis in een tomatensaus bereid. Ook bij charcuterie, wit vlees en gevogelte passen ze perfect.


TIP: Domein Algueira in Ribeira Sacra

Fernando Gonzalez (62) verliet de banksector in Madrid om zich te wijden aan de traditionele wijnbouw van zijn geboortestreek. Een hele opgave in dit grillige landschap met wijngaarden op steile, soms bijna loodrechte hellingen. Handenarbeid, wijnstok per wijnstok, is onvermijdelijk. Maar Ribeira Sacra wordt vandaag geprezen als een van de beste wijnterroirs ter wereld. En Algueira haalt daar in zijn wijnen het maximum uit.

- Algueira (wit en rood), Ribeira Sacra - vanaf € 13,48 - labuenavida.be

 

Geproefd en goedgekeurd

- Modus Vivendi, Ribeiro 2016 - € 10,80 - xpertvinum.be. Bekoorlijke wijn van drie lokale druiven, zalig zilt en smekend om zeevruchten, met een tikje fruitig zoet om de aciditeit te compenseren. Ook ideaal als zomers aperitief.

- Viña Costeira "Collección 68", Ribeiro 2016 - € 12,90 - xpertvinum.be. Heerlijk verfrissende blend van treixadura, albariño en godello, met energieke peps van citrusvruchten. De ideale partner van een zeevruchtenschotel.

- Terras Gauda "Abadia de San Campio", Rias Baixas 2016 - € 13,31 - sacacorchos.be. Verfrissende wijn van de lokale druif albariño, gekend om zijn zoetzure smaak. Geschikt als aperitief, en bij oesters, sushi, ceviche en gerookte vis.

- Terras Gauda "O Rosal", Rias Baixas 2017 - € 16,12 - sacacorchos.be. Mooie wijn van een selectie van de beste druiven (albariño, caiño blanco, loureiro), gemaakt in een beperkte hoeveelheid

- Viña Mein, Ribeiro 2016 - € 16,81 - labuenavida.be. Verfijnde, fluwelige en expressieve blend van verschillende lokale druivenrassen. Kan op een zomers terras plezieren, maar ook aan tafel bij slaatjes en visgerechten.

- Rafael Palacios "Louro", Valdeorras 2016 - € 17,02 - labuenavida.be. Schitterende wijn van de lokale druif godello, geurend en smakend naar exotische vruchten. Wijn voor gastronomische gerechten en topproducten als krab en kreeft.

- Toubes, Ribeiro 2015 - € 19,95 - xpertvinum.be. Stevig gestructureerde bewaarwijn van treixadura, albariño en loureira, geteeld op een uitzonderlijke bodem van graniet, zand, slib en kei. Bij vis, wit vlees en paella.

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Sacacorchos ( Kortenberg )
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
toegevoegd op 15.06.2018