Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Drinken de Chinezen alleen wijn, of maken ze er ook?

wijnnieuws

Drinken de Chinezen alleen wijn, of maken ze er ook?

Dat er in China wijn gedronken wordt, wisten we al. Het is een van de redenen waarom wijnen uit Bordeaux en Bourgogne zo duur geworden zijn, want Chinezen drinken graag bekende namen. Dat ze ook graag Franse wijndomeinen kopen, wisten we eveneens. De fortuinen die ervoor geboden worden, jagen de prijzen van de wijnen verder de hoogte in. Maar wordt er in China ook wijn gemaakt? Daar hoor je veel minder over. Ja, we zagen al eens foto's van rijke Chinezen die in replica van beroemde Franse wijnkastelen wonen. Maar zonder dat daar een wijngaard aan verbonden is.

Toch ligt het grootste deel van China wel degelijk in de klimaatgordel die geschikt is voor wijnbouw. Het land is zelfs de zevende grootste wijnproducent ter wereld. Chinezen drinken massaal eigen wijn van lokale druiven als long yan, beichun en jifeng, maar ook van internationale rassen als cabernet sauvignon, merlot en riesling. Geïmporteerde wijn, vooral Franse, beslaat vandaag een derde van de markt.

De Chinese wijncultuur is veel ouder dan we denken, de wijnstok is in China al bekend sinds de 2de eeuw. In zijn reisverhalen vertelde Marco Polo in de 13de eeuw over de uitstekende wijn die hij er ontdekte. Meer dan waarschijnlijk ging het toen nog om zoete likeur en rijstwijn, een eeuwenoude traditie in China die bij haar zoetzure keuken past. Maar in de 19de eeuw werden Europese druiven geïntroduceerd door westerse missionarissen.

Onder het bewind van Mao kwam de wijnbouw in handen van de staat. Maar na zijn overlijden werden joint ventures met buitenlandse investeerders aangemoedigd. Rémy Martin was in 1979 de eerste Europese drankengroep die met de Chinese overheid ging samenwerken voor de productie van wijn. Nadien volgden Pernod Ricard, de Spaanse wijngroep Torres, het Britse Allied Domecq en het Amerikaanse Seagram.

Recent nog richtte de luxemultinational LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) het domein Ao Yun op. Met de ambitie de eerste Chinese topwijn te maken. Aan het hoofd kwam Jean-Guillaume Prats, de voormalige beheerder van de grand cru classé  Cos d'Estournel in Bordeaux (die er intussen weer vertrok). Ao Yun bevindt zich hoog in de bergen, vlak bij de Himalaya en Tibet. Vandaar de naam die "vliegend boven de wolken" betekent. Dat geldt ook voor de prijs: om en bij de 200 euro per fles. Gemaakt van voornamelijk cabernet sauvignon met cabernet franc, bekend van Bordeaux, zijn er maar tweeduizend kisten van. Ook in China kennen ze de strategie van schaarste om wijn duurder te kunnen verkopen aan rijke aardbewoners.

Ten slotte nog dit: mocht u ooit in China wijn willen drinken, bestel dan geen "wijn" (jiu in het Chinees). Dat kan om het even welke alcoholische drank betekenen, dus ook een zoet likeur of een distillaat. Droge wijn zoals wij die kennen, noemen de Chinezen "druivenwijn" (putaojiu).

 

toegevoegd op 20.05.2018