Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Vanaf nu ook schuimwijn in Spaanse appellatie RŪas Baixas

wijnnieuws

Vanaf nu ook schuimwijn in Spaanse appellatie RŪas Baixas

De appellatie Rías Baixas, gelegen in Spaans Galicië, was tot hiertoe vooral gekend voor zijn witte wijnen van albariño.
Nu werd er ook een reglementering goedgekeurd voor de productie van schuimwijn, die "Rías Baixas Espumosos" zal heten.
Hiervoor zal hoofdzakelijk dezelfde albariño-druif gebruikt worden.

Zowel de druif als het klimaat lenen zich goed tot het maken van schuimwijn. Rías Baixas is de meest westelijke appellatie van Galicië, Atlantisch en vochtig van klimaat. Van oudsher is deze streek gekend om witte wijnen van de plaatselijke druif albariño, goed bestand tegen ziektes en schimmels eigen aan vochtige klimaten.

De wijnen werden aanvankelijk alleen plaatselijk geconsumeerd bij de schelp- en schaaldieren van de lokale keuken. Maar een aantal wijnmakers was vastbesloten om te bewijzen dat je met de albariño klassewijn kon maken. En dat is ook gebeurd. Wie bijvoorbeeld de wijnen van het domein Pazo de Señorans proeft, is meteen het vooroordeel kwijt dat in Spanje geen goede witte wijn zou gemaakt worden (verkrijgbaar bij La Buena Vida, zie link hieronder).

Goede albariño kan hetzelfde bedwelmende effect hebben als riesling en viognier, met dat contrastrijke spel tussen zoet en zuur, en een rijk parfum van abrikozen, witte perzik en citrus. Benieuwd hoe de schuimwijnen zullen smaken.

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 28.12.2012