Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bekroonde wijndorpen

wijnnieuws

Bekroonde wijndorpen

Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages zijn de twee grote basisappellaties van de zuidelijke Rhônevallei, tussen Montélimar en Avignon. Côtes du Rhône Villages is kwalitatief de betere van de twee: het gaat om wijnen uit gemeenten met een beter terroir, een betere mix van natuurlijke factoren (microklimaat, topografie, bodem enz.) die tot betere wijn leidt.

In het verleden hebben Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras en Lirac zich al onderscheiden. Zij werden een aparte appellatie en mochten hun eigen gemeentenaam op het etiket zetten. Ook andere gemeenten maakten zich los van het peleton. Zij verkregen het recht om hun gemeentenaam toe te voegen aan de algemene benaming Côtes du Rhône Villages. Maar sommige gemeenten vonden dat niet voldoende en dienden een dossier in bij de bevoegde overheid om als aparte gemeente erkend te worden. Die procedure duurt lang, minimum tien jaar. Maar vier gemeenten is het recentelijk gelukt om zich bij de elite te voegen: Beaumes-de-Venise (in 2005), Vinsobres (in 2006), Rasteau (in 2010) en Cairanne (in 2016). Die namen treft u sindsdien dus alleen op het etiket aan.

In dit zuidelijke deel van de Rhônevallei hoeven de wijnbouwers zich over de rijpheid van de druiven geen zorgen te maken. De wijnen zijn rond en vol, zonder strenge bitterheid of agressieve zuren. Ze zijn meestal rood, samengesteld uit de traditionele druiven van deze streek (grenache, syrah, carignan, mourvèdre, cinsault).

Toch hebben de wijnen in elk van deze gemeenten een eigen profiel. Zo zullen liefhebbers van brede, krachtige wijnen met een genereuze dosis alcohol hun gading vinden in Rasteau, waar het warme microklimaat nog versterkt wordt door de weerkaatsing van de zon op rolkeien in de wijngaard. Cairanne heeft ook stevige wijnen, maar met meer elegantie. Het is de enige gemeente van de vier, waar onder de gemeentenaam ook witte wijnen worden gemaakt (van clairette, marsanne, roussanne en grenache blanc). In Beaumes-de-Venise wordt de alcohol onder controle gehouden door de hoge ligging van de wijngaarden (tot 500 meter). Het levert wijnen op die harmonieus, elegant en fluwelig zijn. Vinsobres is de meest noordelijke gemeente van de vier, met ook hooggelegen wijngaarden, en dat proef je: ze zijn fijner, fruitiger en frisser.

Opmerkelijk zijn de prijzen voor deze wijnen, die nu tot de top van de zuidelijke Rhônevallei horen: tussen 10 en 15 euro.

toegevoegd op 27.03.2018