Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Chinezen in Bordeaux

wijnnieuws

Chinezen in Bordeaux

Het begon met relatief bescheiden aankopen in eenvoudiger appellaties zoals Bordeaux Supérieur en Côtes de Bordeaux. Op die manier wilden de Chinezen de sector leren kennen en vertrouwd raken met de mechanismen van productie en verkoop. Maar nadien volgden belangrijker transacties. Sinds de eeuwwisseling werden er meer dan 150 Franse wijnkastelen door Chinezen gekocht, vooral in Bordeaux maar ook in andere wijnstreken.

Chinezen laten zich vaak leiden door namen, getuige daarvan hun aankopen van Château Latour-Laguens, Chenu-Lafitte en Haut-Brisson, omdat een deel van die naam refereert naar de mythische premiers grands crus classés Latour, Lafite-Rothschild en Haut-Brion.

Dergelijke namen hebben in China een magische aantrekkingskracht en de nieuwe eigenaars mikken vooral op de export naar hun thuisland. Sommige investeerders bezitten in China immers restaurants, hotels en/of winkelketens, waardoor ze al verzekerd zijn van de afzet. Het bezit van een Frans wijnkasteel is in China ook het ultieme statussymbool. Château Monlot (een naam die doet denken aan het topkasteel Troplong-Mondot uit Saint-Emilion) werd gekocht door de Chinese actrice Zhao Wei.

Velen zijn ervan overtuigd dat de echte topkastelen zullen volgen, net zoals dat met de Japanners gebeurde. Die bezitten nu al de helft van het beroemde Château Beychevelle en het volledige Château Lagrange in de topgemeente Saint-Julien, waar één hectare wijngaard tot 1,1 miljoen euro kost.

Zowel uit Japan als China zijn het niet alleen individuele zakenlui die kopen, ook grote industriële groepen, vaak uit de voedings- en agrobusiness. Zo werd Château de Viaud gekocht door de Chinese voedingsgigant Cofco, eigendom van de staat. De eigenaar van Ningxia Hong, een producent van vruchtenalcohol met 300.000 verkooppunten in China, kocht het Château Grand Mouëys. Recent is er een groep rond Jack Ma, de oprichter van Alibaba (het Chinese Amazon), die actief investeert in Franse wijnkastelen.

Ook wijnhandelshuizen komen in het vizier. Zo werd het handelshuis Diva Bordeaux voor 70% opgekocht door de Chinese voedings- en drankengigant Bright Food. De Chinese markt, samen met Hong Kong, absorbeert nu al ruim één derde van de totale export van bordeauxwijnen, en bekleedt daarmee de eerste plaats, zowel in volume als in waarde. In het algemeen is China de vijfde grootste wijnconsument ter wereld geworden. 

Invoerders:
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
toegevoegd op 27.01.2018