Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waarom heeft Argentijnse malbec meer succes dan Franse?

wijnnieuws

Waarom heeft Argentijnse malbec meer succes dan Franse?

Eerst een beetje geschiedenis. De bakermat van de malbec is Frankrijk, meer bepaald het zuidwesten ervan, waar ook Bordeaux ligt. Daar maakte de malbec lange tijd deel uit van de befaamde Bordeaux-blend, naast de cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot. Maar het plaatselijke klimaat ligt haar niet: de opbrengst is onregelmatig, en de druif is gevoelig voor rotting en coulure (vernietiging van de bloesem). Geleidelijk aan verdween de malbec dan ook uit Bordeaux. Alleen in de nabijgelegen appellatie Cahors is zij de belangrijkste druif gebleven: wijn uit Cahors moet voor 70% malbec bevatten. Maar Cahors heeft altijd bekend gestaan voor zijn stroeve, stugge wijnen, die bij het publiek nooit echt aansloegen. Dat komt omdat de malbec een druif is met stevige tannines, die in het Atlantische klimaat van het Franse zuidwesten moeilijk rijp wordt.

Anders verging het de malbec die in de tweede helft van de negentiende eeuw door Franse kolonisten naar Argentinië werd gebracht. Plots bleek zij in staat om wijnen te leveren die fruitig, fluwelig en mondvullend zijn. Snel drinkbaar, en toch in staat om te ouderen. Kortom: wijnen voor de eigentijdse wijndrinker. Het succes van Argentijnse malbec werd nog versterkt en versneld sinds in 1999 een economische crisis uitbrak in Argentinië, waarbij de nationale munt gedevalueerd werd en de Argentijnse wijnen zeer goedkoop werden in het buitenland.

Hoe komt het dat deze druif, zo ver van haar bakermat, zo'n andere wijnstijl oplevert? In de eerste plaats ligt dat aan het warmere klimaat: de malbec wordt in Argentinië goed rijp, wat de tannines merkelijk verzacht. Bovendien is het klimaat droog, waardoor de malbec haar Franse probleem van rotting hier niet kent. Onderschat Argentinië niet: het is de zesde grootste wijnproducent ter wereld. Er is veel kennis aanwezig, en de wijndomeinen beschikken over de nieuwste technologieën.

Dat is Frankrijk, moederland van de malbec, niet ontgaan. Franse wijnbedrijven en wijnmakers hebben stevig geïnvesteerd in Argentinië. De Franse groep Pernod Ricard kocht Etchart, een van de grootste Argentijnse wijnbedrijven. Moët & Chandon richtte er Bodegas Chandon op. De bekende broers Lurton uit Bordeaux investeerden er, evenals de Franse oenoloog Michel Rolland.  

Zo zie je maar: de Fransen doen vaak minachtend over wijnen uit de Nieuwe Wereld, maar als puntje bij paaltje komt, gaan ze er wel wijn maken.  


Goede Argentijnse malbec:

- Bodega Robino (vanaf € 7,92): cavesdefrance.be

- Altos Las Hormigas (vanaf € 9,98) en Bodegas Escorihuela (€ 10,49): magnuswijnen.be

- Adelante, wijnproject van de Vlaamse wijnmakelaar Marc Buelinckx (€ 12,50): wijnen-dekok.com

 - Puramun (€ 20,95) en Alma Negra (€ 20,75): adbibendum.be

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
De Kok ( Lier )
Magnus ( Kontich )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
toegevoegd op 20.01.2018