Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Praten en proeven met wijnhandelaar Peter Leirens

wijnnieuws

Praten en proeven met wijnhandelaar Peter Leirens

"Een goede wijn herken je aan de fles die snel leeg is."

Als Peter Leirens over wijn begint, is hij niet te stoppen: hij staat ermee op en hij gaat ermee slapen. Zijn onverrmoeibare passie heeft geleid tot een uitgelezen selectie van wijnen, vooral uit Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk.

De wijnhandel van Peter Leirens is ondergebracht in een mooi gebouw, vroeger een dorpsschool (foto). Zijn familiale roots zijn doordrenkt van de passie voor wijn en andere geestrijke dranken. Leirovins bestaat immers al sinds 1826. Nog vòòr de Eerste Wereldoorlog verkocht zijn betovergrootvader al sterke drank. De daaropvolgende generaties zetten de zaak telkens verder, met uitbreiding naar andere dranken. De ervaring werd zo van vader op zoon doorgegeven.

Peter is de vierde generatie, maar in zijn wijnzaak - die hij samen met zijn zus beheert - is niets van stoffigheid te bespeuren. Hij heeft integendeel de familiale onderneming naar de 21ste eeuw gebracht. Zo stopte hij met sterke drank, en richtte zich uitsluitend op wijn.

Zijn stokpaardje is Oostenrijk, een wijnland dat volgens hem meer aandacht verdient. Maar ook zijn assortiment uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje getuigt van een grondige kennis van die wijnlanden. Peter Leirens maakt het zich niet makkelijk en staat erop om zijn wijnbouwers persoonlijk te kennen. Dat brengt reiskosten met zich mee, maar garandeert ook een betere selectie. En meer tevreden klanten.

Praten met Peter Leirens

- "In dit wijnbedrijf van vier generaties ben jij allicht opgegroeid met wijn?"
- Peter Leirens: "Dat is zo. In eerste instantie met port. Toen mijn ouders het bedrijf nog leidden, verkochten wij bijzonder veel port. Die kwam met tankwagens naar hier en werd overgepompt in grote houten vaten in ons magazijn. We hadden een capaciteit van 30.000 liter! In mijn kindertijd was dat magazijn mijn grote speeltuin. Toen ik 15 was, heb ik voor de eerste keer port geproefd. Maar later werd het in Portugal verboden om nog port in bulk te exporteren, alles moest op het domein gebotteld worden. Tegelijk zag je de verkoop in België verminderen. Toch blijven we tot vandaag port invoeren. Want er is nog altijd een markt van trouwe liefhebbers voor."

- "Herinner je je nog wanneer jouw passie voor wijn is begonnen?"
- "Wat ik me nog goed herinner, is dat er bij ons thuis wijnbouwers kwamen waar mijn moeder voor kookte. Ze aten dus mee met ons aan tafel, en ik vond het fascinerend om hun verhalen te horen, en te volgen hoe zij en mijn ouders wijnen proefden en becommentarieerden. Vaak werd er dan ook onderhandeld over de prijs. Ik heb al op jonge leeftijd veel over het vak opgestoken."

- "Wat heb je vooral van je ouders en grootvader geleerd?"
- "Mijn grootvader zei altijd: de wijnhandel is als een taart, je moet ze leren delen met anderen, want als je ze helemaal alleen wil opeten, word je ziek. Van mijn ouders heb ik vooral het proeven geleerd. Zij waren in hun tijd al meer op finesse en fraîcheur dan op alcoholische kracht gefocust. Alcohol is geen toegevoegde waarde, zei mijn vader. Ik vind dat een wijn vooral in balans moet zijn. Zo haat ik wijn waarin de houtopvoeding domineert: ik noem dat plankensap. De drinkbaarheidsfactor is voor mij belangrijk, een goede wijn is een wijn waarvan je de fles in gezelschap makkelijk leegdrinkt."

- "Heb je nog een tijdje samen met je ouders gewerkt?"
- "Vooral wat de port betreft. De samenwerking in wijn heeft maar kort geduurd, dat hebben ze snel aan mij overgelaten toen ik 20 was. Ze zijn nu 71 en 73 maar proeven nog altijd af en toe mee. Werken in de zaak doet mijn vader niet meer. Mijn moeder komt nog dagelijks kijken hoe het gaat. Ze kan het niet missen, denk ik."

- "Wat waren de grootste moeilijkheden in het begin toen je alleen met je zus aan het roer van het bedrijf kwam? "
- "Ik wou stoppen met sterke drank, maar dat kreeg ik er moeilijk door bij mijn ouders. Ze lieten mij wel mijn gang gaan toen ik de wijn wilde uitbreiden naar andere landen, ze voerden vooral wijn uit Frankrijk in. Ik heb ook stap voor stap de kwaliteit van onze wijnen verhoogd. Zonder de betaalbaarheid uit het oog te verliezen."   

- "Wat doe je tegen de concurrentie van de supermarkten? "
- "Ik houd er geen rekening mee. Ik zoek de kleinere domeinen op die de supermarkten niet kunnen invoeren omdat de volumes te klein zijn, en ook omdat de wijnbouwers zelf niet met hen willen werken. Op die manier maak ik het verschil. De doorsnee wijnconsument van de supermarkt is trouwens niet onze klant. Wij richten ons op de geïnteresseerde en geïnformeerde wijnliefhebber waarvoor wij vijf maal per jaar op uitnodiging een proeverij organiseren, en op de horeca en sterrenrestaurants. Voor die laatstgenoemde zijn wij ieder jaar te gast op de "Chef's Place" van Horeca Expo en laten er vooral onze beste en nieuwste kaartwijnen proeven."

- "Is je opvolging al verzekerd?"
- "Dat weet ik nog niet. Ik heb twee kinderen, mijn zus ook. Ze zijn nu tussen 17 en 23 jaar oud, twee werken er al, twee studeren nog. Maar ze hebben nog niet gezegd of ze het bedrijf willen verder zetten. Er is ook geen haast bij, ik ben nog maar 51, we hebben nog minstens 10 jaar de tijd. Je moet ook niet te snel in de wijnhandel beginnen, ze moeten eerst ervaring opdoen en klaargestoomd worden."

- "Welke wijnen drink je zelf het liefst?"
- "Dat is een moeilijke vraag voor mij. In mijn eigen wijnkelder sta ik altijd een halfuur rond te draaien alvorens ik kan kiezen, want er is zoveel dat mij bekoort. Meestal doe ik een wijn open in functie van het eten, of van het seizoen. Zo heb ik in de zomer graag een rode wijn die je licht kan koelen, zoals een blaufränkisch uit Oostenrijk. In wit houd ik van grüner veltliner en riesling. In de winter zal ik eerder een bourgogne ontkurken. De laatste jaren ben ik mij trouwens nog meer in bourgogne gaan verdiepen. Maar je moet er zeer selectief zijn want de prijzen zijn sterk gestegen. En zotte prijzen betaal ik niet."

- "Wat zou jij aan beginnende wijnliefhebbers aanraden?"
- "Ga zoveel mogelijk proeven. Hoe meer je proeft, hoe meer je over wijn te weten komt. Veel lezen over wijn is ook belangrijk, maar om wijn echt te leren kennen, moet je vooral proeven."

 Proeven met Peter Leirens

Schuimwijn: Loimer "Extra Brut", Niederösterreich, Oostenrijk: € 19,50
Deze ongewone keuze typeert Peter Leirens, en ook zijn liefde voor Oostenrijk. De term "Traditionnelle Flaschengärung" duidt erop dat deze schuimwijn gemaakt werd volgens de methode van champagne. Daarbij ondergaat witte wijn een tweede gisting in de fles waardoor de koolzuurbelletjes ontstaan. De prijs van deze schuimwijn ligt echter beduidend lager dan die van champagne. Met een dosage (aanzoeting) van slechts 5,2 gram per liter wordt een perfect evenwicht tussen zoet en zuur bereikt. Datzelfde gevoel voor evenwicht vinden we terug in de mix van de druiven: zweigelt en pinot noir (blauwe druiven), en grüner veltliner (witte druif).

Witte wijn: Weingut Ott, "Der Ott", Wagram, Oostenrijk, 2015 - € 25,08
Het wijndistrict Wagram was vroeger bekend onder de naam Donauland, ten noordwesten van Wenen langs de rivier Donau. Wijnbouwer Bernhard Ott uit het dorp Feuersbrunn is een van de grootste namen hier. "Der Ott" is een biologische wijn van grüner veltliner, de autochtone witte druif van Oostenrijk. Een ronde en volle aanzet leidt naar aroma's van exotisch fruit en citrusfruit, verweven met minerale toetsen en fijne zuren die lang blijven nazinderen. Dit is een gastronomische wijn voor visgerechten in saus, gevogelte en wit vlees.

Wiite wijn: Domaine Vacheron, Sancerre, Frankrijk, 2015 - € 23,65
Dit biodynamische domein heeft al langer een grote reputatie in dit wereldberoemde wijngebied. Vandaag beheert de derde generatie het domein, de vierde werkt al mee. Deze wijn is bovendien afkomstig uit een zeer goed jaar, waardoor aroma's van kruisbes en citrus, typisch voor sauvignon blanc, gecombineerd worden met rijpe smaken van exotisch fruit, typisch voor 2015. Deze wijn werd gecertificeerd door Demeter en Biodyvin, de twee belangrijkste labels voor biodynamische wijnen.  

Rode wijn: Weingut Heinrich, Blaufränkisch Leithaberg, Burgenland, Oostenrijk, 2013 - € 24,48
Ten zuiden van Wenen, langs de grens met Hongarije, ligt de grote wijnstreek Burgenland, waar heel wat beweegt op het vlak van wijngaardbeheer en wijnmaken. Deze biodynamische wijn, van oude wijnstokken uit een gunstig gelegen wijngaard, valt meteen op door zijn elegantie en fraîcheur. Hij werd gemaakt van de autochtone Oostenrijkse druif blaufränkisch, en verleidt door zijn aroma's van kers met toetsen van peper en truffel. De fles wordt afgesloten met Vinolok, een glazen dop die je in en uit de flessenhals klikt. Kurk kan deze wijn dus niet hebben.  

Rode wijn: Tenuta di Valdicava, Rosso di Montalcino, Toscane, Italië, 2014 - € 23,65
Dit domein is een van de founding fathers van het Consorzio van Brunello di Montalcino, dat de wijnmakers van deze wereldberoemde wijn groepeert. Valdicava is er nog altijd toonaangevend. Deze Rosso wordt gemaakt van druiven uit dezelfde wijngaard als die van Brunello di Montalcino, maar rijpt minder lang op eikenhouten vaten. Dat maakt hem sneller drinkbaar, lichter en frisser, en ook goedkoper. Deze wijn is een mooie en zuivere expressie van sangiovese, de belangrijkste blauwe druif van Toscane.

Zoete wijn: Les Jardins de Babylone, Jurançon, Frankrijk, 2010 - €  85,50 (50 cl.)
Deze biodynamische wijn wordt gemaakt door twee wijnbouwers: Louis-Benjamin Dagueneau en Guy Pautrat. De eerste is de zoon van de betreurde Didier Dagueneau, legendarisch wijnmaker uit de Loire. De tweede is een wijnbouwer uit Jurançon die een goede vriend was van Didier Dagueneau, en samen met hem deze kleine wijngaard overnam. Het gecombineerde talent staat garant voor een schitterende zoete wijn, met een opmerkelijke balans tussen zoetheid en aciditeit, zuiver fruit, minerale toetsen en een zinderende finale. In Jurançon wordt zoete wijn gemaakt van gros manseng en petit manseng, deze wijn werd alleen van petit manseng gemaakt. Hij mag gerust bij de allergrootste zoete wijnen van Frankrijk gerekend worden.


Leirovins, Oude Heerbaan 9, 9230 Wetteren, tel. 09/369.07.95, info@leirovins.be, www.leirovins.be

 

Invoerders:
Leirovins ( Wetteren )
toegevoegd op 10.12.2017