Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Le bon beaujolais est arrivť!

wijnnieuws

Le bon beaujolais est arrivť!

De wijnstreek Beaujolais is vooral bekend geworden door zijn beaujolais nouveau. Maar er zijn veel betere beaujolaiswijnen te vinden.


Wat is beaujolais nouveau?

Elk jaar, de derde donderdag van november, wordt de beaujolais nouveau gelanceerd: piepjonge wijn van druiven die in september werden geoogst. Dit commerciële idee bestaat al sinds 1951 en was lange tijd een groot succes. Maar het creëerde ook het imago van een streek van simpele drinkwijntjes. Terwijl er heel wat goede beaujolaiswijnen te vinden zijn. In Europa is het succes nu grotendeels voorbij. Maar in Azië, vooral in Japan en China, slaat de beaujolais nouveau nog altijd aan.

 Citaat

"Bourgogne en Bordeaux hebben hun imago gecreëerd met hun allerbeste wijnen, Beaujolais heeft dat helaas met zijn kleinste wijntjes gedaan." (Marcel Lapierre, overleden pionier van de betere Beaujolais)

10 gemeenten om te onthouden

Vooral in deze gemeenten, waarvan je de naam op het wijnetiket vindt, zijn de betere beaujolaiswijnen te vinden: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly. Honderd jaar geleden werden deze wijnen tegen dezelfde prijs als bourgogne verkocht.


Natuurlijke wijn

Beaujolais is een van de wijnstreken in Frankrijk waar het meest gestreefd wordt naar meer natuurlijke methoden om wijn te maken.


Wat eet je erbij?

Beaujolais is de wijn bij uitstek voor charcuterie en harde kazen. Maar hij wordt ook nog altijd gretig gedronken bij de traditionele regionale keuken in de bouchons (authentieke bistro's) van Lyon.

 

TIP: Een jonge vrouw in Beaujolais

France Gonzalvez is pas 26, aanhangster van de natuurlijke wijnbouw, en ze maakt schitterende beaujolaiswijnen: zuiver, fris, sappig, een plezier om te drinken. Vanaf € 10,95 bij divino.be.


Geproefd en goedgekeurd

- Michel Guignier 2015/16 - vanaf € 7,29 - magnuswijnen.be. Mooi gamma biowijnen uit verschillende topgemeenten van Beaujolais, tegen scherpe prijzen.

- Arnaud Briday, Juliénas/Saint-Amour 2014 - € 10,65/11,75 - divinewines.be. Een typische beaujolais met krokant rood fruit en frisse, levendige zuren. Kan zowel bij vis als bij vlees, en bij kaas en charcuterie.

- Jean-Paul Brun, Côte de Brouilly 2015 - € 13,95 - wijnen-dekok.com. Sappig, fruitig, levendig, expressief, met toetsen van pitvruchten en mineralen. Jean-Paul Brun is zonder twijfel een van de beste wijnmakers in deze streek.

- Richard Rottiers, Moulin à Vent 2011 - € 19 - oenologic.be. Zacht, harmonieus, delicaat, fluwelig: deze beaujolais toont welke verfijnde druif gamay wel is. En hoe na enkele jaren alle smaken mooi versmelten. 

 

Invoerders:
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Divino ( Dendermonde )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
De Kok ( Lier )
Magnus ( Kontich )
toegevoegd op 18.11.2017