Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Interview met wijninvoerder Steven Kempenaers van Wijnhandel De Kok

wijnnieuws

Interview met wijninvoerder Steven Kempenaers van Wijnhandel De Kok

"Prijs en kwaliteit zijn belangrijker dan waar de wijn vandaan komt."


Introductie

Alles begon met een electricien die een passie heeft voor het zuiden van Frankrijk en de wijnen uit die streek. Zijn naam is Eddy De Kok en hij besloot zijn leven om te gooien en voluit voor die passie te gaan. In 1995 opende hij in Lier onder zijn familienaam een wijnhandel in Zuid-Franse wijnen. De Lierenaars zaten daar niet bepaald op te wachten. Vlamingen dronken toen vooral Franse wijn uit bekendere streken zoals Bordeaux en Bourgogne, en Zuid-Frankrijk had in die periode niet zo'n beste reputatie. Maar Eddy De Kok kende de streek heel goed en haalde verrassend goede wijnen naar België. Zo slaagde hij erin zijn passie over te brengen op zijn klanten.

In 2002 ging hij op zoek naar een zakenpartner, omdat hij meer tijd in Zuid-Frankrijk wilde doorbrengen. Hij kwam tot een akkoord met Steven Kempenaers, de toenmalige sommelier van het Antwerpse restaurant Bizie Lizie die wijnen van De Kok afnam. Eddy De Kok vertoeft nu de helft van de tijd in Zuid-Frankrijk, zodat Steven eigenlijk de zaak leidt. Hij zorgde ook voor een uitbreiding naar andere wijnlanden.

Het grootste deel van het assortiment komt nu uit de drie grootste wijnproducerende landen ter wereld (Frankrijk, Spanje en Italië), met daarnaast Zuid-Afrika waarmee Steven Kempenaers een bijzondere band ontwikkelde.Verder vind je er een uitgelezen selectie van domeinen uit Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Californië, Argentinië en Chili.

Wijnhandel De Kok is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle invoerzaken in ons land: de laatste vijftien jaar is de omzet liefst zes maal groter geworden.

 

Interview

- "Het was in de jaren 90 niet evident om wijnen uit Languedoc te verkopen, en toch lukte het: hoe kwam dat?"
- Steven Kempenaers: "Omwille van de veel betere verhouding tussen prijs en kwaliteit, in vergelijking met wijnen uit de traditionele Franse wijnstreken. Ik denk dat de ogen van veel wijnliefhebbers toen open zijn gegaan. Daarna werd het gamma uitgebreid naar andere, vaak ook zuiderse wijnstreken. Maar het zuiderse karakter was voor ons niet het belangrijkste, wel de prijs-kwaliteitverhouding. Dat we ons nadien ook richtten op de Nieuwe Wereld, was niet onlogisch: ten slotte was Languedoc in Frankrijk een soort Nieuwe Wereld avant la lettre."

 - "Wat was voor jou de grootste verandering toen je van sommelier wijnhandelaar werd?"
- "Wijntechnisch veranderde er eigenlijk weinig, maar er was plots wel een commerciële en administratieve kant van de wijnwereld die ik moest leren kennen. Ook de selectie van wijnen blijft uiteindelijk hetzelfde voor een sommelier en een wijnhandelaar: het is altijd een persoonlijke keuze, waarvan je hoopt dat die door je klanten geapprecieerd wordt. En als dat niet blijkt, moet je natuurlijk bijsturen. Maar wij zijn met drie om de keuze te maken: Eddy De Kok, mijn medevennoot Dennis Dierickx, en ikzelf. Zo beperk je het risico op een verkeerde keuze."

- "Jullie moeten concurreren met een groter en goedkoper assortiment van supermarkten: hoe doen jullie dat?
- "Toen ik begon, was het al zo dat 85% van de wijnen gekocht werd in supermarkten. Maar ik denk dat er nog altijd voldoende plaats is voor kwaliteitswijn. De laatste jaren zijn er wel veel kleinere wijnhandelaars bijgekomen, mensen die een passie voor wijn hebben en in hun vrije tijd ook wijn invoeren. Er zijn nu 4.000 wijnhandelaars in België, deels omdat er geen reglementering is. We hebben ons echter aangepast aan deze situatie. Zo zijn sommige van deze kleinere handelaars voortverkoper van onze wijnen geworden in bepaalde regio's. "

- "Hoe kon je in die concurrentiële omgeving toch blijven groeien?"
- "Omdat wij trouw zijn gebleven aan onze filosofie: wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding. Dat is voor ons belangrijker dan waar de wijn vandaan komt. We hebben ook nooit toegegeven aan bekendere wijnstreken of aan trends. De klanten zijn daar niet mee bezig, zij willen een lekker glas wijn tegen een redelijke prijs, punt. Daarom is het voor ons belangrijk dat wijndomeinen continuïteit in kwaliteit kunnen garanderen, jaar na jaar. Wat ook bijgedragen heeft tot onze groei, is onze verhuis in 2010 naar onze huidige locatie naast de Ring rond Lier. Plots kregen we veel meer zichtbaarheid omdat er zoveel auto's passeren. Daardoor is vooral het aantal privé-klanten sterk gegroeid. De helft van onze verkoop gaat nu naar hen, de andere helft naar de horeca. "

- "Welke wijnen dragen jouw persoonlijke voorkeur weg? "
- "Ik heb nog altijd een sterke band met Châteauneuf-du-Pape, ook privé heb ik er een grote collectie van. Ik ben trouwens een enorme fan van grenache, maar ook van syrah in de noordelijke Rhônevallei. De laatste jaren is daar een grote liefde voor Zuid-Afrika bijgekomen, voor mij het meest boeiende wijnland van de Nieuwe Wereld, met internationale wijnmakers die de wereld hebben rondgereisd en die schitterende wijnen maken van het grote aantal oude wijnstokken in de Kaap. Die combinatie van vernieuwing en traditie leidt tot fenomenale resultaten. Boekenhoutskloof is hét succesverhaal, met hun nieuwe cultwijn Porseleinberg uit Swartland, de allerbeste syrah-wijngaard van Zuid-Afrika. Restless River in de Hemel-en-Aarde Vallei is ook een nieuwe ontdekking. Elk jaar ga ik minstens één keer naar Zuid-Afrika, en ik probeer ook zoveel mogelijk andere wijnlanden te bezoeken. Maar meer omzet betekent meer werk, en dus schiet er minder tijd over."

- "Hoe is je passie voor wijn begonnen?"
- "Ik was al op jonge leeftijd gefascineerd door de wijn die mijn vader dronk. Wijn was toen veel minder ingeburgerd dan nu, maar bij ons thuis werd vaak een goede fles opengedaan, zeker bij feesten. Vandaar dat wijn voor mij nog altijd een feestelijk karakter heeft. Ik heb toen een cursus meester-sommelier gevolgd, en van het een kwam het ander. Vandaag zou ik wijn niet meer kunnen missen in mijn leven."

- "Wat zou jij aan beginnende wijnliefhebbers aanraden?"
- "Verken eerst je smaak in het lagere gamma, bijvoorbeeld onder de 10 euro. En ga dan pas naar de betere, duurdere wijnen, met meer intensiteit en complexiteit. Probeer niet te snel te gaan, neem je tijd om wijnkennis op te bouwen. Traagheid hoort bij wijn, ook bij het maken en het genieten ervan."

 

De wijnen ontkurkt

- Schuimwijn: Drappier "Brut Nature", Champagne, Frankrijk - € 29,95
Deze uitmuntende champagne toont aan dat dosage (aanzoeting) eigenlijk niet nodig is indien de druiven mooi rijp zijn. Het familiedomein Drappier ligt dan ook in de Côte des Bar (ook wel Aube genoemd): een regio van Champagne die minder bekend is, maar ook het meest zuidelijk gelegen, wat de rijpheid van de druiven (in het bijzonder van de pinot noir) verklaart. Geen wonder dat de grote champagnehuizen van Reims en Epernay hier hun pinot noir komen kopen. En het hoeft dus evenmin te verwonderen dat deze frisse en levendige champagne voor 100% van deze nobele druif werd gemaakt.

- Witte wijn: I Stefanini "Monte-Di-Fice", Soave Superiore, Italië, 2015 - € 15,95
Soave is een appellatie in de Italiaanse regio Veneto, een smeltkroes van ruim dertig witte druivenrassen, waaronder de garganega waarvan deze wijn gemaakt is. Jammer dat garganega zo snel groeit: het verleidt wijnbouwers tot hoge opbrengsten, wat tot dunne, saaie wijn leidt. Maar dit domein heeft gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, en toont aan dat goede garganega een verrukking kan zijn: delicaat geparfumeerd met aroma's van amandel, exotisch fruit en citrus, rond en vol met tegelijk fraîcheur en finesse. 

- Witte wijn: Restless River "Ava Marie", Hemel-en-Aarde-Valley, Zuid-Afrika, 2014 - € 30,95
Deze nobele, evenwichtige chardonnay komt uit een van de mooiste wijnvalleien van Zuid-Afrika, bekend als uiterst geschikt terroir voor cool climate druivenrassen. De hooggelegen wijngaard ligt op slechts vijf kilometer van de Atlantische Oceaan, zodat het rijpe fruit gecombineerd wordt met frisse zuren en een alcoholpercentage van amper 13%. De lagertijd op eikenhout werd beperkt tot acht maanden en de gistrest werd niet opgeroerd (geen batonnage), waardoor het zuivere, intense fruit van deze chardonnay intact is gebleven. Dit is een handgemaakte wijn, met zorg en respect behandeld, en dat proef je in het glas.

- Rode wijn: Domaine Roche, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrijk, 2014 - € 11,70
Het is geen toeval dat Steven Kempenaers voor één rode wijn uit het Franse zuiden en één uit de Zuid-Afrikaanse Kaap koos: twee regio's waarmee zijn wijnhandel veel succes kent. En als je beide wijnen proeft, weet je waarom: dit zijn volle, ronde, intense wijnen van volmaakt rijp fruit, maar tegelijk fijn en elegant door hun frisse zuren en mooi verweven tannines. Kempenaers zei dat mensen vooral een lekker glas wijn willen tegen een redelijke prijs. Welnu, van deze blend van 70% grenache en 30% syrah wil ik wel meerdere glazen.

- Rode wijn: Porseleinberg, Swartland, Zuid-Afrika, 2014 - € 80
Porseleinberg heeft de reputatie verworven om een schitterend terroir voor syrah te zijn, met veel leisteen in de bodem, en dat bewijst de wijn in het glas. Meteen valt de explosieve smaak van het rijpe fruit op, gevolgd door een golf van fraîcheur verweven met kruidige aroma's en het nobele bitter van een fijn tannineraster. Deze wijn heeft alles wat een grote wijn moet hebben: complexiteit, intensiteit, evenwicht, lengte. Het maagdelijk witte etiket met de letters in reliëf onderscheidt deze fles van alle andere, en dat kan ook van de inhoud gezegd worden

- Zoete wijn: Clos Lapeyre, Jurançon, Frankrijk, 2015 - € 14,20
Jurançon - in het zuidwesten van Frankrijk - is voor zoete wijnen minder bekend dan Sauternes, maar hoeft er in kwaliteit niet voor onder te doen. Al is de stijl heel verschillend: minder zoet en alcoholisch, subtieler en frisser. Wat eigenlijk beter aansluit bij de tijdsgeest, waarin mensen na de maaltijd liever een lichtere zoete wijn verkiezen. Ook de druiven zijn anders: in Jurançon wordt zoete wijn gemaakt van gros manseng en petit manseng, twee druiven waarin dit familiale domein zich gespecialiseerd heeft.

 

 

 

Wijnhandel De Kok, Hagenbroeksesteenweg 180, 2500 Lier, tel. 03/480.85.95, info@wijnen-dekok.com, www.wijnen-dekok.com, winkel open van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur.

 

 

 

 

Invoerders:
De Kok ( Lier )
toegevoegd op 29.10.2017