Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Vijf Spaanse wijnen geselecteerd voor u

wijnnieuws

Vijf Spaanse wijnen geselecteerd voor u

Deze zomer trekken vele Belgen weer naar Spanje, om daar vooral sangria te drinken. Jammer, want Spanje heeft zoveel goede witte en rode wijnen te bieden. Het is zelfs de derde grootste wijnproducent ter wereld, na Italië en Frankrijk.

Streken en druiven

De beroemdste wijngebieden zijn Rioja en Ribera del Duero, maar doorheen het hele land wordt wijn gemaakt, zelfs in het snikhete Andalusië waar de unieke sherry vandaan komt.

De nationale druif is de tempranillo (die ook onder andere namen voorkomt). De wijnen ervan zijn verleidelijk fruitig en kruidig, met relatief weinig zuur en tannine. Maar er worden ook andere druiven geteeld. Zo is de grenache (gekend in het Franse zuiden) eigenlijk een Spaanse druif (garnacha), en zijn er boeiende lokale druiven zoals mencía in Galicië.  

Drie Vlaamse invoerders die zich in Spanje gespecialiseerd hebben

1) La Buena Vida, Mol: Wim Vanleuven was advocaat in Barcelona, Johan Sterckx een sommelier: samen begonnen zij met de import van wijnen van kleinschalige Spaanse familiedomeinen van hoge kwaliteit. Dit jaar viert hun zaak haar 20ste verjaardag.

2) Sacacorchos, Kortenberg: Guy Vankeerberghen ontdekte de Spaanse wijn toen zijn ouders in Spanje gingen wonen. Nu heeft hij een uitgebreide catalogus waarin alle wijnstreken vertegenwoordigd zijn. In zijn winkel bevindt zich ook een historische verzameling van meer dan vijfduizend kurkentrekkers ("sacacorchos" in het Spaans).

3) Xpertvinum, Leest (Mechelen): Vier enthousiaste wijnfanaten richtten deze importzaak op, geheel gericht op Spanje. Met onder meer een eigen vinoteka en een sterk aanbod van sherry's uit Andalusië .


TIP / Verrassend fris uit het hart van Spanje: Harenna, Rueda, 2015 - € 12,71 - sacacorchos.be. Je verwacht het niet in het warme binnenland van Spanje, maar het terroir van Rueda is uiterst geschikt voor verkwikkende witte wijn van de verdejo-druif.

Geproefd en goedgekeurd

- Albet i Noya "Curiós", Penedès, 2015 - € 9,72 - labuenavida.be. Plezierig etiket voor een even plezierige biowijn van tempranillo. Verrassende kwaliteit voor deze prijs.

- Joan d'Anguera "Vi de Darmós", Montsant, 2016 - € 11,28 - labuenavida.be. Fijne en elegante blend van syrah, grenache en cabernet sauvignon uit een nieuw opkomende wijnstreek naast het beter bekende Priorat.

- Fillaboa, Rias Baixas, 2015 - € 14,30 - xpertvinum.be. Energieke witte wijn met intense aroma's van meloen, citroen en honing. Van een van de oudste domeinen van Galicië, gespecialiseerd in de lokale druif albariño.

- Min, Priorat, 2014   - € 14,94 - sacacorchos.be. Kracht gecombineerd met elegantie. Geconcentreerde wijn van grenache, syrah en cabernet sauvignon uit een van de beste wijnstreken van Spanje.

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Sacacorchos ( Kortenberg )
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
toegevoegd op 01.06.2017