Natuurlijke wijnen in een notendop
Wat is een natuurlijke wijn?
Een natuurlijke wijn is altijd een biologische wijn, d.w.z. een wijn die gemaakt werd van biologisch gekweekte druiven. Maar natuurlijke wijnmakers gaan nog een stap verder. Terwijl in biowijn nog additieven toegelaten zijn (suiker, zuren, tannines, industriële gisten, enzymen ...), voegt een natuurlijke wijnmaker niets toe. Tenzij een minimale dosis sulfiet om de wijn tegen oxidatie en bacteriën te beschermen. Al beweren sommige natuurlijke wijnmakers dat gezond druivensap van nature voldoende sulfiet produceert tijdens de gisting. Natuurlijke wijnmakers laten de wijn ook zoveel mogelijk met rust: zo vermijden ze het gebruik van pompen en van agressieve methodes om wijn te concentreren en te filteren.
De term "biodynamisch" die je op sommige wijnen aantreft, slaat op een filosofie waarbij specifieke natuurlijke preparaten gebruikt worden in de wijngaard, en rekening wordt gehouden met de stand van de planeten bij het uitvoeren van bepaalde handelingen. Een natuurlijke wijn kan biodynamisch zijn, maar dat hoeft niet.
Twee pioniers
Twee pioniers van de natuurlijke wijnen in ons land zijn Jacques Masy van Troca Vins Naturels en Stefaan Van den Bossche van Divino. Beiden dronken vroeger conventioneel gemaakte wijnen, maar nu niet meer.
"Natuurlijke wijnen zijn lichter verteerbaar", zegt Van den Bossche, "Je voelt je er ook de dag nadien beter van."
"Ze zijn evenwichtiger, expressiever en complexer", voegt Masy daar aan toe, "Dat komt door hun langere, tragere gisting en opvoeding, waardoor de aroma's de tijd krijgen zich voluit te ontplooien."
Geproefd en goedgekeurd
- Les Fleurs Sauvages, Jérôme Jouret, Ardèche, 2014 - € 13,10 - divino.be
Natuurlijke wijn zonder toegevoegde sulfiet, gemaakt van de viognierdruif. Expressieve aroma's van gele vruchten en bloemen, honing en citroen. Fluwelige textuur. Mondvullend maar met frisse zuren. Een afdronk die blijft nazinderen. Verrukkelijke wijn.
- Domaine des 2 Anes, Corbières (Languedoc), 2014 - € 9,70 - divino.be
Een zuiderse mix van carignan en grenache. Mooie helrode schittering in het glas, wat al duidt op kwaliteit. Het rijpe zoete fruit van de zon, gecombineerd met frisse zuren en ragfijne tannines. Sappig, fijn en elegant: een waar plezier om te drinken.
Hoe bewaar je natuurlijke wijn?
Natuurlijke wijnen zijn fragieler en minder stabiel dan industrieel gemaakte wijnen. Vandaar dat ze bewaard moeten blijven onder de 14° C, ook tijdens het transport. Een van de redenen waarom je in supermarkten zelden natuurlijke wijnen vindt.
Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )