Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De trots van Catalonië

wijnnieuws

De trots van Catalonië

Wie had 25 jaar geleden gedacht dat Priorat de befaamde Spaanse wijnstreken Rioja en Ribera del Duero naar de kroon zou steken? In deze arme ruige bergstreek, 150 kilometer ten zuidwesten van Barcelona, werden toen alleen wijndruiven geteeld om te verkopen aan coöperaties en grote wijnbedrijven. Dat gebeurde in uiterst moeilijke omstandigheden: de boeren moesten letterlijk in de leisteen hakken om druivenstokken aan te planten. Maar reeds in het begin van de jaren tachtig beweerde de wereldvermaarde faculteit oenologie van de Davis University in Californië dat Priorat het "beste terroir van de wereld" had.

Meer had ex-journalist Carles Pastrana niet nodig om hier, als pionier, met een wijndomein te beginnen. Hij geloofde heilig in deze unieke mineralige bodem van leisteen. Die beperkt het oogstrendement en verplicht de druivenstokken om heel diep hun voedsel te zoeken. Het warme klimaat brengt de druiven bovendien altijd tot optimale rijpheid. En de koele zeewind die je op deze hoogte voortdurend voelt, zorgt voor ventilatie en afkoeling, zodat de wijn aan finesse en aromatische expressie wint. Ook de oude wijnstokken van grenache en carignan waren een troef. Die werden hier 50 tot 100 jaar geleden aangeplant, en brengen geconcentreerde en intens smakende druiven voort. Carles Pastrana was ervan overtuigd dat hij hier topwijn kon maken.

In de beginjaren had hij het niet makkelijk. Priorat kent een moeilijke geografische situatie: vooraleer men een wijngaard kan aanleggen, moet men de steile hellingen ontbossen, terrasseren, de leisteen verbrijzelen. Ook het planten en oogsten verloopt moeizaam. Alles moet hier noodgedwongen artisanaal aangepakt worden.

Maar Pastrana zette door en kreeg gelijk. Vandaag staat hij met zijn wijnen Clos de l' Obac en Miserere, en zijn witte wijn Kyrie, aan de wereldtop.

Dat succes werd door anderen opgemerkt. Grote Spaanse wijnbedrijven kochten ook gronden in Priorat. Kapitaalkrachtige buitenlanders toonden interesse. Er werden massaal wijngaarden aangelegd. En de prijzen van de gronden schoten de hoogte in. Maar economisch had het voor deze arme streek wel gunstige effecten.

Priorat ligt slechts 50 kilometer van de toeristische Costa Daurada, maar vroeger kwam hier niemand. Vandaag komen wijnliefhebbers uit de hele wereld. Voor deze krachtige wijnen die het bijzonder goed doen bij rood vlees en wildgerechten.

De wijnen van Carlos Pastrana uit Priorat worden ingevoerd door labuenavida.be.

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 16.10.2016