Rosé is geen schaamrood meer
Tussen 2002 en 2014 is de productie van Franse roséwijnen gestegen met liefst 47%. In diezelfde periode nam de consumptie er met 20% toe, de rest wordt geëxporteerd. Vrouwen en jongeren worden het meest verleid door de lichtheid en frisheid van rosé. In chique badplaatsen staat het goed vandaag om een rosé te bestellen en daar een bedrag voor te betalen dat je normaal alleen voor een rode wijn uitgeeft.
Vanwaar dat groeiende succes van rosé? In de eerste plaats door de stijging van de kwaliteit. Rosé had vaak de reputatie een hoofdpijnwijn te zijn. Ook zijn kleur speelde hem parten: tussen wit en rood in. Waardoor algauw de verdenking ontstaat dat witte en rode wijn met elkaar werden gemengd. Maar dat is in Frankrijk verboden (behalve in Champagne voor de productie van rosé champagne).
Steeds meer wijnbouwers maken er vandaag een erezaak van om in hun gamma ook een kwaliteitsrosé op te nemen. Waarom ook niet? Rosé wordt op een gelijkaardige wijze gemaakt als rode wijn. Alleen laat men de druivenschillen minder lang weken in het sap zodat zij minder kleurstof en tannine afgeven. Na zo'n korte inweking wordt een deel van het sap afgetapt, dat verder gist tot "rosé de saignée". Ofwel worden de druiven meteen geperst, wat tot een "rosé de pressurage" leidt.
Mits een goede vinificatie is rosé niet zomaar een "vis noch vlees"-wijn. Hij heeft zijn eigen identiteit: de lichtvoetige fraîcheur van witte wijn met net dat tikje karakter van rode, fruitig en bloemig tegelijk, en vaak die typische toets van vruchtengebak.
Goede roséwijnen staan ook in culinair opzicht hun mannetje. Zo harmoniëren zij perfect met charcuterie, in het bijzonder met onze Vlaamse Ganda-ham, al of niet in combinatie met meloen. Ze kunnen de confrontatie aan met de kruidige keuken van Zuidoost-Azië. En ze passen eveneens bij gefrituurde vis, gerookte zalm, aardbeien en geitenkaas. Rosé hoeft niet langer schaamrood te zijn.
Goede roséwijnen, blind geproefd (volgorde volgens prijs):
- Badenhorst "Secateurs", Swartland (Zuid-Afrika) 2014, € 8,78: www.kaapsewijn.be
- Collefrisio, Abruzzo (Italië) 2014, € 8,95: qualitywines.be
- Jané Ventura, Penedès (Spanje) 2014, € 9,44 : labuenavida.be
- Grand Guilhem, Languedoc 2014, € 11: oenologic.be
- Le Rosé de Clarke, Bordeaux 2014, € 12,30: axybel.be
- L'Audacieuse, Coteaux de l'Ardèche 2012, € 15,60: vinarte.be
- La Moussière, Sancerre 2014, € 15,86 : wijnmakelaarsunie.be
Invoerders:Axybel ( Kessel )
Quality Wines ( Veurne )
La Buena Vida ( Mol )
Kaapwijn Import De Leeuw ( Kampenhout )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )