Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Welkom bij de wijnmaffia

wijnnieuws

Welkom bij de wijnmaffia

Fraude is van alle tijden en sectoren, en de reden is altijd dezelfde: geld. Vandaar dat vooral de grote namen in de wijnwereld een doelwit zijn. Want met de duurste flessen kan het meest verdiend worden.

Fraude kan gaan van vrij onschuldige tot misdadige operaties. Een wijnbouwer kan bijvoorbeeld méér druiven produceren dan volgens de regels van zijn wijnstreek is toegelaten. Daardoor kan hij meer flessen verkopen tegen dezelfde prijs, maar meer productie leidt in de wijnbouw tot minder goede wijn. Er bestaan controles om deze praktijk tegen te gaan, maar evenzeer methoden om die te omzeilen. Zoals het verkopen van flessen "in het zwart" aan wijntoeristen. 

Een andere praktijk is het mengen van wettelijk verplichte druiven met niet toegelaten soorten. Die laatste zijn goedkoper, dus wordt het maken van de wijn goedkoper, terwijl de verkoopprijs dezelfde blijft. De wijn wordt hierdoor niet noodzakelijk slechter: zeker in jaargangen met weinig zon en veel regen kan het toevoegen van rijpere druiven uit andere streken de wijn meer kracht en body geven. Maar het is niet meer dezelfde wijn.

De namaakmaffia is ook actief in de wijnwereld. Zo moeilijk is het niet om een beroemde fles met etiket, kurk, capsule en zelfs een inscriptie in het glas na te maken. Er wordt een goedkope wijn ingegoten, en hij is klaar voor verkoop. Vermits die wijnen vaak speculatie-objecten zijn, worden ze zelden gedronken, alleen gekocht en verkocht. Zodat de kans groot is dat niemand de vervalsing opmerkt. Gereputeerde wijndomeinen willen zich daartegen beschermen, bijvoorbeeld door elke fles een uniek serienummer, een code of een watermerk te geven.

Er is ook fraude die onze gezondheid bedreigt, en zelfs levensgevaarlijk is. Zo werden ooit giftige stoffen gevonden in goedkope Italiaanse en Oostenrijkse wijn, bedoeld om de wijn een vollere indruk te geven. En al meermaals werd vastgesteld dat wijnen van heel wat beroemde domeinen een veel te hoge dosis residuen van pesticiden bevatten, waarvan sommige kankerverwekkend. Strikt gesproken geen fraude, maar minstens even alarmerend.


De grootste oplichter in de wijngeschiedenis (foto)

Rudy Kurniawan, een ingeweken Indonesiër, stond in de Verenigde Staten jarenlang bekend als een groot wijnkenner en -verzamelaar, die voor miljoenen dollars wijnen kocht en verkocht, ook op veilingen. Tot een huiszoeking van de FBI aan het licht bracht dat al zijn wijnen vervalsingen waren. Kurniawan riskeert 80 jaar cel.

 

toegevoegd op 27.06.2016