Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat is de meest onderschatte wijnstreek van Frankrijk?

wijnnieuws

Wat is de meest onderschatte wijnstreek van Frankrijk?

Op amper 100 kilometer ten oosten van Bourgogne ligt een wijnstreek die altijd in de schaduw van haar beroemde buur heeft gestaan. Het landschap is er ruiger, het klimaat grilliger. Wijnbouwers hebben hier altijd veel meer moeite moeten doen om goede wijn te maken, die ze vervolgens tegen een lagere prijs moeten verkopen.

Maar de echte liefhebbers wisten: de Jura is de verborgen schatkamer van Frankrijk. Prachtige wijnen worden hier gemaakt, vaak van dezelfde druiven als in Bourgogne: chardonnay en pinot noir. En al kunnen die zich niet meten met de Bourgondische top, met heel wat andere bourgognes zeker wel.

De streek heeft ook bijzonder boeiende autochtone druiven: savagnin voor witte wijn, poulsard en trousseau voor rode. Wijn van trousseau wordt blind geproefd wel eens verward met bourgogne. Wijn van poulsard is hier de wijn voor elke dag, licht en soepel, maar met karakter. En savagnin is de ideale begeleider van de plaatselijke comté, van paddenstoelen en van kip.

Maar wat je in de Jura zeker moet geproefd hebben, zijn haar unieke oxidatieve wijnen. Oxidatie wordt bij een wijn normaal getaxeerd als een fout. Maar in de Jura wordt de gewilde, beheerste oxidatie tot een aparte kunst verheven. Men laat witte wijn rijpen "sous voile", onder een fijne gistsluier die zich in de vaten ontwikkelt omdat ze niet bijgevuld worden en het contact met zuurstof dus bewust gezocht wordt. Deze rijpingsmethode heeft tot gevolg dat de fruitigheid van de wijn plaats maakt voor een beendroog karakter en nootachtige aroma's.

Sommige wijnen van savagnin blijven ruim zes jaar onder zo'n sluier liggen en worden dan "vin jaune" genoemd. Een krachtige wijn die slechts na vele jaren op fles zachtheid en rondheid ontwikkelt, maar tegelijk een grote complexiteit verkrijgt. "Vin jaune" is een unicum in de wijnwereld, een van de grootste en sterkste bewaarwijnen die er bestaan.

Een andere troef van de Jura is de plaatselijke schuimwijn, "Crémant du Jura" genaamd. Die wordt gemaakt volgens de champagnemethode en heeft het potentieel om het beste Franse alternatief voor champagne te zijn, tegen de helft van de prijs. Jura heeft ook een goede zoete wijn, "vin de paille", zo genoemd omdat de druiven drogen op rieten matten.

De interesse voor de Jura groeit. In wereldsteden als New York en Los Angeles is de streek op dit ogenblik een hype. En ook het grote Bourgogne, dat lange tijd neerkeek op haar buur, is wakker geschoten: Bourgondische wijndomeinen zijn in stilte wijngaarden van de Jura aan het opkopen.

Zo is het altijd gegaan en zo zal het opnieuw gaan: het gros van de wijndrinkers raakt pas overtuigd van de kwaliteit van een wijnstreek als de prijzen gestegen zijn. Zeg niet dat ik u niet heb gewaarschuwd.

 

Goede wijnen uit de Jura vind je bij vinarte.be, pikowines.com, troca-vn.be en wijnenjanrots.be.

 

 

 

 

Invoerders:
Piko Wines ( Brussel )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )
Wijnen Jan Rots ( Wetteren )
toegevoegd op 12.06.2016