Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnreus wil fijnere wijnen

wijnnieuws

Wijnreus wil fijnere wijnen

Australië stond lange tijd bekend voor zijn "blockbusterwijnen". Maar dat is aan het veranderen.

Van bij het begin was wijn in Australië big business. De Australiërs bouwden meteen hypermoderne wijnfabrieken met hoogtechnologisch materiaal, gebruikten technieken van branding en marketing, en fuseerden wijnbedrijven tot beursgenoteerde wijngroepen die tot de grootste ter wereld behoren.

Bijgevolg brak Australische wijn snel door op de wereldmarkt, vooral in de lagere prijsklassen. In het bijzonder de grootdistributie – altijd op zoek naar industriële hoeveelheden van scherp geprijsde producten - onthaalde de Australische aanpak met open armen.

Maar terwijl Australische wijn veel gekocht werd in de supermarkt, slaagde het land er niet in om de echte wijnliefhebber te bekoren. Wat het land zuur dreigde op te breken. Niet alleen omdat die doelgroep op termijn een invloed uitoefent op het bredere publiek, maar ook omdat Australië de strijd om de laagste prijs niet kon winnen van landen waar de kosten en lonen veel lager liggen. De Australiërs beseften dat ze ook op het hogere prijssegment moesten mikken. Maar hoe?

Het opgebouwde productie-apparaat leende zich niet tot het maken van wijnen met finesse en nuance. Het warme klimaat was al evenmin ideaal, en zorgde voor vrij massieve en alcoholrijke wijnen. Bovendien had Australië geen traditie in het planten van de juiste wijnstokken op de juiste plekken. De druivenrassen die op het etiket vermeld werden, konden afkomstig zijn van overal in het gigantische land, zo groot als heel Europa.

Het besef groeide dat alles begint bij het terroir, de natuurlijke omgeving van een wijngaard. "Variety/site matching" (het aanplanten van het juiste druivenras op de juiste plek) werd in Australië het nieuwe buzzword. En de meest verfijnde wijnen bleken altijd afkomstig te zijn van koelere gebieden: zuidelijker of hoger gelegen, of vlak bij de zee. Dat leidde tot een echte trek van wijnbouwers naar koelere streken. En tot een nieuwe, fijnere wijnstijl in Australië. 

 

Goede terroirs van Australië:

- Barossa Valley: wereldberoemd voor shiraz, de Australische benaming voor syrah

- Coonawarra: smalle strook in het uiterste zuiden, bekend voor cabernet sauvignon
- Clare Valley en Eden Valley: koelere terroirs voor riesling

- Yarra Valley: bekend voor pinot noir

- Mornington: koeler schiereiland met chardonnay en pinot noir

- Tasmanië: eiland in het uiterste zuiden, goed voor pinot noir en chardonnay.

- Margaret River: Europese wijnstijl in het westen van Australië

Invoerder van Australische wijnen: www.adbibendum.be

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
toegevoegd op 29.05.2016