Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De Romanée-Conti van Spanje

wijnnieuws

De Romanée-Conti van Spanje

Wat Domaine de la Romanée-Conti is voor Frankrijk, is Vega Sicilia voor Spanje.

Dit wijndomein met een lange en rijke geschiedenis is voor de Spanjaarden een nationaal symbool. Bij het binnenrijden zie je meteen dat Vega Sicilia over zijn verleden en tradities waakt. Een aquaduct uit ver vervlogen tijden werd bewaard, de gebouwen werden gerestaureerd met respect voor de oorspronkelijke materialen en architectuur. Hier wordt al wijn gemaakt sinds 1864, toen de Spaanse zakenman Eloy Lecanda 18.000 wijnstokken invoerde uit Bordeaux. Hij was de eerste die bewees dat hier, in Ribera del Duero, topwijn kon gemaakt worden.

Maar de familie Lecanda geraakte in financiële moeilijkheden, en het domein werd meerdere malen verkocht. Tot het in 1982 werd overgenomen door de familie Alvarez, een van de rijkste families van Spanje. David Alvarez, een wiskundeleraar, stampte in één generatie een gigantische dienstengroep uit de grond, de Grupo Eulen, die 100.000 mensen te werk stelt in Spanje en Zuid-Amerika. De familie investeerde 25 miljoen euro in Vega Sicilia, want David Alvarez was vastbesloten om dit prestigieuze domein nieuw leven in te blazen. Eén van zijn zeven kinderen, zijn zoon Pablo, stelde hij aan om Vega Sicilia te leiden.

Veel geld is een voordeel als je een van de beste wijnen ter wereld wil maken: je hebt tijd.
"Hier wordt nooit wijn gemaakt van stokken die jonger zijn dan tien jaar", zegt Pablo Alvarez.

De topwijn, Unico, brengt tien jaar in de kelders van het domein door alvorens op de markt te komen. Er zijn maar 100.000 flessen van, de druiven zijn tempranillo (de belangrijkste Spaanse druif) en cabernet sauvignon (bekend van Bordeaux). De prijs van een fles Unico schommelt vandaag rond de 250 euro.

Pablo Alvarez neemt ons mee naar zijn tonelería: "Hier maken wij onze eigen vaten van Amerikaanse eik. Het is een traditie die uitsterft, maar wij willen haar in stand houden."
Zelfs de kurken wil hij zelf maken, vandaar dat op het domein - in totaal duizend hectare groot - 20.000 kurkeiken werden aangeplant.

Pablo Alvarez heeft het domein opnieuw naar de top gebracht, en ook het wijnpatrimonium van de familie uitgebreid (zie hieronder).

De wijnen van Vega Sicilia:

- Unico: de topwijn

- Valbuena: de "tweede" wijn

- Alión: ander domein van de familie in Ribera del Duero

- Pintia: domein in de appellatie Toro

- Oremus: domein in Hongarije

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
toegevoegd op 22.05.2016