Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ja, sherry is een wijn

wijnnieuws

Ja, sherry is een wijn

Voor Spanjaarden is sherry al eeuwen de wijn die bij hun tapas wordt geschonken.

Sherry is de Engelse naam voor jerez.  Engeland heeft immers een lange traditie in de invoer ervan. Maar de drank verloor gaandeweg zijn status als wijn, en kreeg de perceptie van een aperitief voor heren en dames op leeftijd. De wijnbouwers van het gebied rond Jerez de la Frontera hebben grote inspanningen gedaan om die status van wijn terug te winnen.

Sherry wordt gemaakt van de palominodruif. Die gedijt alleen goed in het hinterland van de Costa de la Luz, in het uiterste zuiden van Spanje. Het klimaat is er zeer warm (290 dagen zon per jaar, pieken van meer dan 40 graden), maar tegelijk vochtig-fris door de invloed van de Atlantische Oceaan. De witte kalkgrond heeft bovendien de eigenschap om het water - dat door de grote hitte anders zou verdampen - als een spons op te houden.

Het is door die combinatie van warmte en vochtigheid dat het wonder van de streek zich voltrekt, eens de witte wijn in de vaten ligt: de ontwikkeling van een gistlaag op de wijn, de flor. Die sluit de wijn af van de lucht, en geeft hem zijn droge nootachtige smaak. Flor ontwikkelt zich het best bij een hoger alcoholgehalte. Vandaar dat sherry versterkt wordt met alcohol.

Daarnaast is er het systeem van wijnopvoeding, dat solera wordt genoemd. De grote vaten worden op elkaar gestapeld, waarbij elke laag wijn bevat in een verschillend verouderingsstadium. Van de oudste, onderste laag wordt een deel gebotteld, waarna de vrijgekomen ruimte wordt bijgevuld met sherry uit de laag daarboven, die op zijn beurt wordt bijgevuld met sherry van een verdieping hoger, en zo verder.

Eens gebotteld heb je de bleke, pittige fino sherry. Geschikt als aperitief en bij de meest verscheiden tapas. Een speciale soort is de manzanilla, die zilt smaakt omdat hij rijpt in Sanlucar de Barrameda, waar vochtige zeelucht in de kelders hangt. Perfect bij oesters. Sommige fino's worden na veroudering amontillado, donkerder van kleur en voller van smaak. Er is ook sherry die in contact met de lucht, dus zonder flor, wordt opgevoed: de oloroso, geurig en complex.  En zoete sherry? Daar is een andere druif voor nodig: de pedro ximénez. Een sherry van alleen pedro ximénez, de zogenaamde PX, is een wijn die het zoetste dessert aankan.

 

 

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
Sacacorchos ( Kortenberg )
toegevoegd op 01.05.2016