Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is sherry een wijn of een aperitief?

wijnnieuws

Is sherry een wijn of een aperitief?

Sherry tref je in supermarkten meestal aan in de rekken met aperitieven. En bij mensen thuis staat sherry vaak in de aperitiefkast. Toch is sherry een wijn, al werd hij versterkt met alcohol. En hij wordt inderdaad vaak als aperitief geschonken. Behalve in Spanje, daar is hij al sinds eeuwen de wijn die bij tapas wordt gedronken.

Sherry is de Engelse naam voor jerez.  Engeland heeft immers een lange traditie in de invoer ervan. Maar de drank verloor gaandeweg zijn status als wijn, en kreeg de perceptie van een ouderwets aperitief. De wijnbouwers van het gebied rond Jerez de la Frontera hebben grote inspanningen gedaan om die status van wijn terug te winnen.

Terecht. Want sherry is een unieke wijn, afkomstig uit een unieke wijnstreek. Nergens anders ter wereld wordt hij gemaakt. Alleen in het hinterland van de Costa de la Luz, in het uiterste zuiden van Spanje. Daar is het klimaat zo warm (met pieken van meer dan 40 graden) dat alleen een heel bijzondere druif er tegenop kan: de palomino.

In combinatie met de vochtig-frisse lucht van de Atlantische Oceaan voltrekt zich dan, als de witte wijnen in de vaten ligt, het wonder van de streek: de ontwikkeling van een gistlaag, de flor. Die sluit de wijn af van de lucht, en geeft hem zijn droge nootachtige smaak. Flor ontwikkelt zich het best bij een hoger alcoholgehalte. Vandaar dat sherry versterkt wordt met alcohol.

Ook het systeem van de wijnopvoeding - solera genaamd - is heel bijzonder. Grote vaten worden op elkaar gestapeld, waarbij elke laag wijn van een verschillende ouderdom bevat. Van de oudste, onderste laag wordt een deel gebotteld, waarna de vrijgekomen ruimte wordt bijgevuld met sherry uit de laag daarboven, die op zijn beurt wordt bijgevuld met sherry van een verdieping hoger, en zo verder.

Daaruit ontstaat de bleke, pittige fino sherry. Geschikt als aperitief en bij de meest verscheiden tapas. Een speciale soort is de manzanilla, die zilt smaakt omdat hij in Sanlucar de Barrameda rijpt, waar vochtige zeelucht in de kelders hangt. Probeer die tijdens de eindejaarsperiode eens bij oesters: a match made in heaven. Sommige fino's worden na veroudering amontillado, donkerder van kleur en voller van smaak. Er is ook sherry die zonder flor, dus in contact met de lucht, wordt opgevoed: de oloroso, geurig en complex. Zoete sherry's, die van de druif pedro ximénez worden gemaakt, zijn dan weer een delicatesse bij het nagerecht. Of het nagerecht zelf.

En waarin wordt sherry het best geschonken? In een wijnglas natuurlijk, het is immers een wijn.

 

- Xpertvinum, invoerder van Spaanse wijnen en sherry's, heeft een interessant boek over sherry uitgegeven: "De vergeten wijnschat van Spanje".

- Andere goede invoerders van sherry: www.labuenavida.be (Gutiérrez Colosía) en www.sacacorchos.be (Lustau).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )
La Buena Vida ( Mol )
Sacacorchos ( Kortenberg )
toegevoegd op 25.01.2016