Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Die gekke Franse vrouw

wijnnieuws

Die gekke Franse vrouw

Ze is "Master of Wine", de hoogste titel die je in de wijnwereld kan behalen, en toch zweert ze de klassieke wijnen af. Isabelle Legeron, een Française, breekt een lans voor de zogenaamde "natuurlijke wijnen", de belangrijkste wijntrend van de laatste jaren. Het gaat om wijnen die zowel in de wijngaard als in de wijnkelder op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt worden. Wijndruiven worden geteeld zonder chemische middelen, wijnen worden gemaakt zonder toevoeging van artificiële gisten, zuren, suikers en tannines. Het gebruik van sulfiet - het middel tegen oxidatie en bacteriën - wordt sterk beperkt, en soms zelfs volledig geweerd (omdat druivensap door gisting van nature een bepaalde dosis sulfiet aanmaakt).

"Conventionele wijnen zijn afkomstig uit wijngaarden met een bodem waaruit alle leven is verdwenen, en met druiven waarvan de natuurlijke gisten zijn doodgespoten", zegt ze, "Dat moet tijdens het wijnmaken dan gecompenseerd worden met allerhande artificiële toevoegingen. Een helse spiraal, die met natuurlijke wijnen doorbroken wordt."

Oorspronkelijk was het een beweging van enkele kleine, rebellerende wijnbouwers, de kwaliteit van hun wijnen was nog heel onregelmatig. Vandaag worden natuurlijke wijnen door steeds meer invoerders verkocht, en prijken ze op de wijnkaart van menig restaurant.

"Natuurlijke wijnen zijn natuurlijker dan biowijnen", legt Legeron uit, "Biowijnen worden gemaakt met druiven van biologische teelt, maar tijdens het wijnmaken zijn nog allerlei addivitieven en industriële processen toegelaten."

Het feit dat een "Master of Wine" zich achter deze beweging schaart, versterkt de geloofwaardigheid ervan. Isabelle Legeron schrijft ook voor Decanter, een van de meest toonaangevende wijnmagazines, produceerde een tv-serie over wijn, en heeft een eigen beurs voor natuurlijke wijnen opgericht: "Raw Fair".

"Natuurlijk is het belangrijk dat deze wijnen beter zijn voor onze gezondheid en voor het milieu", zegt ze, "Maar ze zijn ook gewoon veel lekkerder." 

Isabelle Legeron heeft ook een eigen website, onder de naam That Crazy French Woman. Die werd ooit eens gebruikt door iemand die een wijnmaker herkende op straat, "omdat je op tv was met die gekke Franse vrouw." Sindsdien gebruikt ze die omschrijving als een geuzennaam.

 

 

 

 

Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )
toegevoegd op 01.08.2015