Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Rood uit Provence

wijnnieuws

Rood uit Provence

Provence: een geliefde vakantiebestemming. Waar toeristen graag iets fris drinken onder de zon, liefst met een roze kleur. Vandaar dat plaatselijke wijndomeinen een zee van rosé hebben gecreëerd, die 80% van de Provençaalse wijn uitmaakt. Dat heeft het imago van de streek bij de wijnliefhebber geen goed gedaan.

Nochtans produceert Provence ook rode wijnen, die bij de meest ondergewaardeerde wijnen van Frankrijk horen. Het klimaat is er warm, en dan denk je snel aan vurige wijnen met veel alcohol. Maar als je wijnstokken plant op noordelijke hellingen, of op een zekere hoogte, of op kalkrijke bodems, dan krijg je in de wijn die combinatie waar wijnliefhebbers zo naar verlangen: de rijpe volheid van de zon, en toch fraîcheur, finesse en elegantie.

Vaak hebben deze wijnen ook een eigen karakter, onder meer door het blenden van druiven die in Frankrijk zelden met elkaar vermengd worden: cabernet sauvignon (bekend van Bordeaux) met zuiderse variëteiten als syrah en grenache. Die Atlantisch-Mediterrane combinatie geeft prachtige resultaten, maar omdat de wijnen daardoor niet altijd voldoen aan de officiële regels, krijgen ze het label van "vin de pays" (vandaag IGP - Indication Géographique Protégée). Dat heeft hun succes niet verhinderd.

Provence telt ook een aantal piepkleine appellaties, gezegend met een uitzonderlijk microklimaat en kalkrijke ondergrond. Zoals de appellatie Palette waar op het Château Simone - sinds twee eeuwen in handen van de familie Rougier - verrukkelijk fijne rode wijn wordt gemaakt. En kent u de minuscule appellatie Bellet? Net boven Nice, op vrijwel de enige heuvel die gespaard bleef van de bouwpromotoren. Gelukkig, want dit terroir brengt heerlijk fluwelige, bourgogneachtige wijnen voort, gemaakt van de plaatselijke druiven braquet en folle noire.

En dan is er Bandol, waar schitterende wijnen van mourvèdre worden gemaakt. Normaal is die druif nogal stug, en wordt ze als aanvullende druif in een blend gebruikt. Maar hier, aan de kust van de Middellandse Zee, leidt ze tot grote bewaarwijn die makkelijk tien tot twintig jaar kan rijpen.

Deze zuiderse rode wijnen zijn het ontdekken waard. Tijdens uw vakantie in Provence bijvoorbeeld.


 

toegevoegd op 20.06.2015