Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waarin verschillen natuurlijke wijnen van andere?

wijnnieuws

Waarin verschillen natuurlijke wijnen van andere?

 

De trend is onmiskenbaar. Gaat er een nieuw restaurant open, dan is de kans groot dat er "natuurlijke wijnen" geschonken worden. Beurzen worden volledig gewijd aan "natuurlijke wijnen". Er zijn steeds meer invoerders van. En zelfs in supermarkten vind je ze nu.

Toch is het voor velen nog niet duidelijk wat die "natuurlijke wijnen" nu precies zijn. De term is immers heel algemeen. Het is geen officiële benaming en er is geen eigen zegel of label. Enige duiding is dus wel op zijn plaats.

"Natuurlijke wijn" is een verzamelnaam geworden voor alle ambities van wijnmakers om gezondere wijn te bekomen, door zoveel mogelijk artificiële middelen en industriële processen te weren. In zekere zin is het een terugkeer naar de tijd toen oenologie, technologie en chemie nog niet zo'n grote impact hadden op het wijnmaakproces.

Om te beginnen mag je er van uitgaan dat "natuurlijke wijn" minstens "biowijn" is en dus gemaakt wordt van biologisch geteelde druiven. In de wijngaard wordt bijgevolg gewerkt zonder onkruidverdelgers, kunstmatige meststoffen en chemische middelen om ziektes, insecten en schimmels te bestrijden.

Ook in de wijnkelder, tijdens het wijnmaakproces, worden artificiële toevoegingen (van suikers, zuren, tannines, kweekgisten) geweerd. In tegenstelling tot de "biologische wijnbouw" waar die wel nog toegelaten zijn. Sulfiet (om oxidatie en bacteriën tegen te gaan) wordt tot een minimum beperkt. Sommige natuurlijke wijnbouwers zeggen sulfiet zelfs volledig te bannen, omdat gezond druivensap tijdens de gisting er zelf voldoende produceert om de wijn te beschermen.

Natuurlijke wijnmakers laten de wijn ook zoveel mogelijk "met rust": zo vermijden ze het gebruik van pompen die de wijn bruuskeren, en van agressieve methodes om wijn te concentreren en te filteren.

Er zit echter veel rek op de werkwijze van natuurlijke wijnbouwers. Sommigen zijn zeer strikt. Anderen stellen zich soepeler op, met als argument dat zij zich financieel niet kunnen veroorloven om een oogst te verliezen door een ziekte of een schimmel, of door de oxidatie van een hele voorraad sulfietloze wijn.

Je hebt dus "fundamentalisten" en "realisten", die zich beide echter "natuurlijk" noemen. Hoe weet je met welk type je te maken hebt? Soms licht de wijnbouwer zijn visie of werkwijze toe op de fles, maar vaak ook niet. Wie controleert trouwens of de wijnbouwer echt op de manier te werk gaat zoals hij beweert? Meestal word je geacht hem op zijn woord te geloven. Er is dus nog werk aan de winkel om de wijnliefhebber meer informatie en vertrouwen te geven.

 

Betrouwbare invoerder van natuurlijke wijnen: Divino (www.divino.be)

 

 

 
Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
toegevoegd op 15.02.2015