Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

DE WIJNKANAAL.BE TROFEE VOOR BESTE ROSEWIJNEN

wijnnieuws

DE WIJNKANAAL.BE TROFEE VOOR BESTE ROSEWIJNEN

Speciaal voor de zomer kwam het proefteam van Wijnkanaal.be samen om u de 20 beste roséwijnen aan te bevelen.

"Un petit rosé bien frais!" Ziedaar de eerste zin die zonzoekende landgenoten uitspreken wanneer ze na een urenlange autorit gelukzalig neerstrijken op een Zuid-Frans terrasje. De kelner weet dan dat hij niet eens zijn beste fles moet bovenhalen: met wat roze suikerwater verkeert de gemiddelde vakantieganger al in de zevende hemel. Hoe kan het ook anders? De zon schijnt, de krekels laten van zich horen, kortom: de ideale omstandigheden om een wijn volledig verkeerd te beoordelen. Dat ervaren vele landgenoten wanneer zij enkele kisten van hun geliefde vakantierosé mee naar huis nemen, om daar in hun achtertuin-zonder-krekels vast te stellen dat ze eigenlijk "piquette" hebben meegebracht, de term waarmee Fransen slechte wijn aanduiden.

Dat hoeft nochtans niet zo te zijn. Steeds meer wijnbouwers maken er vandaag een erezaak van om in hun gamma ook een kwalitatieve rosé op te nemen. Daar is een markt voor: de globale trend naar meer kwaliteit in de wijn zet zich ook door in rosé. Wijnliefhebbers kijken er niet langer op neer. Het staat vandaag zelfs chic om een rosé te bestellen.
Waarom ook niet? Een kwaliteitsrosé wordt op een gelijkaardige wijze gemaakt als rode wijn. Alleen laat men de druivenschillen minder lang weken in het sap zodat zij minder kleurstof en tannine afgeven. De wijn krijgt daardoor zijn roze kleur, maar ook een stukje karakter en structuur van rode wijn.

Mits een goede vinificatie is een rosé dus geen "vis noch vlees"-wijn, ergens tussen rood en wit in. Hij heeft zijn eigen identiteit. Goede roséwijnen staan ook in culinair opzicht hun mannetje. Zo harmoniëren zij perfect met charcuterie, gerookte en gegrilde vis (zoals tonijn en zalm), en de Aziatische keuken.
En ook met vegetarische gerechten, zo konden de proevers vaststellen tijdens een diner achteraf, bereid door een jonge vrouwelijke chef met veel talent, Julie Van de Kerchove. Zij volgde in Californië een professionele opleiding tot "raw food"-chef. "Raw food" is een culinaire visie, gesteund op de voedingswetenschap, waarbij alleen met rauwe groenten en vruchten wordt gewerkt, omdat dit gezonder is voor ons lichaam. Zij heeft daar op dit ogenblik in haar pop-uprestaurant Essence in Gent veel succes mee. Ze geeft ook advies en workshops over "raw food", daarvoor vind je alle informatie op haar website

Maar vòòr het diner werd er - zoals altijd - hard gewerkt en blind geproefd. Aan ruim 40 wijninvoerders was gevraagd om één enkele rosé in te sturen, die zij zelf de beste vonden. De algemene kwaliteit van de proeverij was daardoor hoog. Vandaar de vele ex aequo's, omdat nogal wat wijnen aan elkaar gewaagd waren.

Het zuiden van Frankrijk steekt er duidelijk bovenuit, met 12 wijnen in de top 20 (we rekenen Bordeaux ook tot het zuiden). Nochtans was het net Zuid-Frankrijk dat vroeger de reputatie had om veel hoofdpijnrosé te produceren. Het toont aan welke inspanningen er vandaag gedaan worden om kwaliteitsrosé te maken en op die manier van die reputatie af te geraken.

Drie rosés komen uit Spanje, twee uit Zuid-Afrika, en één uit Italië, drie landen die ook in andere proeverijen doorgaans goed scoren.

Opvallende "nieuwe" landen zijn Kroatië en Griekenland, respectievelijk met een halfzoete en een lichtzoete wijn, een gedurfde keuze van de invoerders. Zoete roséwijnen hebben immers een wat dubieus imago. Maar bij deze twee wijnen loofden de proevers het evenwicht, de fraîcheur, de complexiteit en de geschiktheid om op een zomers terras Oosters geïnspireerde gerechten en slaatjes te begeleiden, en natuurlijk ook desserts met vruchten.

Ziehier de top 20:  

1 tot 4 ex aequo (gerangschikt volgens prijs)

1. De Wijnkanaal.be Trofee: Château de Lancyre, Pic Saint Loup (Languedoc) 2013, € 8,86, www.dulst.be

2. Jané Ventura, Penedès (Spanje) 2012, € 9,37, www.labuenavida.be

3. Domaine Les Terres Promises, Coteaux Varois en Provence 2013, € 10,50, www.proefdepassie.be

4. Kozlovic "Muskat ruza" (halfzoet, type demi-sec), Kroatië 2009, € 13, www.istrianchilloutwines.be


5 en 6 ex aequo (gerangschikt volgens prijs)

5. Hill & Dale, Stellenbosch (Zuid-Afrika) 2013, € 6,60, www.rouseu.be

6. Bergerie de l'Hortus, Coteaux du Languedoc 2013, € 8,95, www.qualitywines.be


7. Papargyriou Winery (lichtzoet, type sec tendre), Griekenland 2012, € 11,98, www.vinoble.be


8 tot 11 ex aequo (gerangschikt volgens prijs)

8. Rickety Bridge, Western Cape (Zuid-Afrika) 2013, € 7,60, www.elvama.be

9. Borie de Maurel, Minervois (Languedoc) 2013, € 9,75, maesbraem@skynet.be

10. Château de Corneilla, Côtes du Roussillon 2013, € 13,95, www.vinarte.be

11. Ronco del Gelso, Friuli (Italië) 2012, € 14,90, www.wijnenpatrickjublou.be


12. Prestige de Château Guilhem, Malepère (Languedoc) 2013, € 11,15, www.entrepotduvin.be


13 tot 15 ex aequo (gerangschikt volgens prijs)

13. Maison Lombard, Côtes du Rhône 2012, € 8, www.oenologic.be

14. Domaine de Saint Ser, Côtes de Provence 2012, € 12,40, www.vinarte.be

15. Château de Pibarnon, Bandol 2013, € 20,76, www.cavesdefrance.be


16 tot 18 ex aequo (gerangschikt volgens prijs)

16. Château Terres Douces, Bordeaux 2012, € 5,99, www.grandcrustore.be

17. Domaine de la Fouquette, Côtes de Provence 2013, € 9,70, www.odilon.be

18. Alma Tobia, Rioja (Spanje) 2012, € 13,93, www.sacacorchos.be


19 en 20 ex aequo (gerangschikt volgens prijs)

19. Via Terra, Terra Alta (Spanje) 2012, € 7,85, www.adbibendum.be

20. Château Pigoudet, Coteaux d'Aix en Provence 2013, € 11,60, www.holar-isca.be

 

p.s. Invoerder Vin'Arte stuurde twee wijnen in omdat hij met twee vestigingen participeert in wijnkanaal.be

 

 

 

 

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Elvama ( Moorslede )
Entrepot du Vin ( Puurs )
GrandCruStore.be ( Brasschaat )
Wines Out Of The Boxxx ( De Pinte )
La Buena Vida ( Mol )
Les Grands d'Oc & Roussillon ( Overijse )
Odilon ( Brugge )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
Proef de Passie ( Ninove )
Quality Wines ( Veurne )
Rouseu Wijnen & Likeuren ( Sint-Martens-Latem )
Sacacorchos ( Kortenberg )
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Vinoble ( Lille )
toegevoegd op 05.06.2014