Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat zijn dat eigenlijk, die oranje wijnen?

wijnnieuws

Wat zijn dat eigenlijk, die oranje wijnen?

Misschien heb je ze al gezien, of heb je er al over gelezen: orange wines zijn de nieuwe hype in de wijnwereld. Nee, dit zijn geen wijnen gemaakt van sinaasappels, het zijn simpelweg wijnen die een oranje kleur hebben. Vroeger zou je daaruit afleiden dat het om een zoete wijn gaat, maar deze oranje wijnen zijn droog, net zoals witte wijn. Het zijn trouwens ook witte wijnen, alleen gingen de schillen van de druiven mee in de gistkuip, wat bij witte wijn niet gebruikelijk is. Daardoor geven die schillen hun pigment af aan het druivensap (net zoals de schillen van blauwe druiven hun kleur aan rode wijn geven). Ook tannines worden afgegeven, en dat is wel even wennen bij witte wijn.

De trend komt eigenlijk overgewaaid vanuit Oost-Europa, onder meer uit Kroatië, Slovenië en Georgië. Die landen zijn al enige tijd aan het zoeken om zich een plaats te verwerven op de wereldwijnmarkt, nadat hun historische wijncultuur kopje onder ging tijdens het communisme. Oranje wijnen zijn een dankbaar middel om de aandacht op zich te vestigen, en om het onderscheid met andere wijnlanden te maken. Maar het gaat om meer dan een marketingtruc, oranje wijnen zijn een authentieke traditie in deze landen. De wijnmakers daar weten dan ook dat het schilcontact best niet te lang duurt (drie à vier weken), want als de schillen langer weken in het sap, verdwijnt de oranje kleur opnieuw. Een van de mysteries van het wijnmaken waarover niet-scheikundigen zich blijven verbazen. 

Stefaan Van den Bossche is eigenaar van de invoerzaak Divino in Dendermonde en mag gerust een pionier van de oranje wijnen genoemd worden. Lang vòòr er sprake was van een trend, voerde hij ze in, vooral uit het noordoosten van Italië dat aan Slovenië grenst. Wijnmakers zoals Radikon, Princic, Terpin en Gravner zijn daar sinds mensenheugnis beïnvloed door de Oost-Europese wijntradities, maar hadden het geluk aan de westerse kant van de grens te wonen. Zij gebruiken plaatselijke druivenrassen zoals ribolla gialla en vitovska, maar ook met pinot grigio en sauvignon blanc worden oranje wijnen gemaakt.

"Vroeger geraakte ik die wijnen met moeite kwijt", zegt hij, "Nu is er meer interesse, vooral van Italiaanse restaurants en van restaurants die wijnen zoeken om bij een natuurlijke keuken aan te sluiten."
Van den Bossche vindt dat oranje wijnen perfect passen bij pasta en risotto, zowel die met vlees als met vis: "Witte wijnen zijn vaak te licht bij deegwaren en rijst, en rode wijnen storen vaak door hun tannine. Oranje wijnen hebben net genoeg kracht, en zijn toch niet te dominant. Een andere prima combinatie is die met kaas."

Even opletten: in het Spaanse Andalusië bestaan ook orange wines, maar daar gaat het om witte wijn of likeur waarin sinaasappelschil werd geweekt. Niet helemaal hetzelfde, geloof me.

 

 

Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
toegevoegd op 28.02.2014