Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Is het veilig om oude wijn te kopen?

wijnnieuws

Is het veilig om oude wijn te kopen?

De handel in oude wijnen is een lucratieve business. De winstmarges kunnen groot zijn. Zeker als blijkt dat in sommige landen, zoals China, een ware hype rond bepaalde oude wijnen ontstaat. Wijnantiquairs handelen immers niet alleen in eigen land, maar beschikken ook over kanalen om wijnen in het buitenland aan te bieden.

Wereldwijd zijn kopers op zoek naar oude wijnen, maar niet altijd om die zelf te drinken. Wel omdat ze hopen dat die wijnen nog in prijs zullen stijgen zodat ze die met winst kunnen doorverkopen. De kwaliteit van de wijn speelt in dat geval geen rol, en wordt eigenlijk nooit geverifieerd. De wijnen gaan alleen de wereld rond, niemand die er een druppel van drinkt. Het uitgelezen jachtterrein voor sjoemelaars.

Wijnantiquairs kopen wijnen aan op veilingen, bij andere antiquairs of bij particulieren die om bepaalde redenen hun wijnvoorraad verkopen (omdat ze om gezondheidsredenen geen wijn meer mogen drinken, omdat ze geld nodig hebben of door een overlijden in de familie). Maar heel wat wijnen worden niet beter door ouder te worden: soms zijn ze gewoon versleten. Bovendien is het niet altijd duidelijk in welke omstandigheden die wijnen getransporteerd en bewaard werden.

Wie een wijn koopt, stelt zichzelf die laatste vraag zelden. Nochtans is dat van groot belang voor de kwaliteit van de wijn. Transport is in de mondiale wijnwereld een belangrijk gegeven geworden. En het staat vast dat een groot deel van de wijnen in slechte omstandigheden getransporteerd wordt. Vooral de temperatuur is een probleem. Vroeger werd wijn, een seizoensproduct, in de lente of de herst vervoerd, in een koeler jaargetijde dus. Vandaag worden wijnen het hele jaar door vervoerd, van en naar alle uithoeken van de wereld, en dus ook bij warm weer en zelfs grote hitte. Transport in een gekoelde ruimte is mogelijk, maar duurder. En ook in de wijnmarkt is prijs een belangrijke concurrentiële factor.

Kan je zo'n slecht vervoerde wijn herkennen? Niet altijd. Een kurk die boven de rand van de flessenhals uitkomt en tegen het loden kapje aandrukt, is geen goed teken. Voorzichtigheid is ook geboden bij een wijn met veel ruimte tussen de kurk en het niveau van de wijn: dat wijst op verdamping van wijn door contact met zuurstof, en dus op oxidatie. Een fles met sporen van lekkage is helemaal uit den boze.

Eens de wijn aangekomen is bij de koper, moet hij bewaard worden. Ideaal moet dat gebeuren op een donkere plek, vrij van geuren en trillingen, met een stabiele temperatuur tussen 12 en 15 graden en een vochtigheidsgraad van 60 à 70%. Maar niet iedereen heeft zo'n plek.

Het kopen van een oude wijn is dus altijd riskant. Als je drinkgenot zoekt, is mijn advies: blijf eraf. De enige valabele reden kan zijn dat je erop speculeert dat de wijn nog in prijs zal stijgen. Maar zoals met aandelen op de beurs, is daar geen garantie voor.

 

 

toegevoegd op 28.09.2013