Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Mooi verhaal

Ansela van de Caab heette ze. Haar naam was afgeleid van de Kaap, die prachtige wijnprovincie in Zuid-Afrika. Ze woonde er in de zeventiende eeuw, als slavin.

Het was de periode dat vele Europese migranten naar Zuid-Afrika kwamen. Zowaar een Nederlander bracht vanuit Europa de eerste wijnstokken mee: Jan van Riebeeck, de stichter van Kaapstad. Reeds in 1659 werden de eerste Kaapse wijnen gemaakt. Even later bereikten Franse Hugenoten Zuid-Afrika, die in het huidige Franschhoek met wijnbouw begonnen.

Zo kwam ook een Duitse migrant in Zuid-Afrika aan, Laurens Campher, een soldaat en matroos. Hij werd verliefd op de jonge slavin, maar kon haar niet vrij krijgen. In 1685 verwierf hij een domein genaamd Muratie. En gedurende veertien jaar wachtte hij op zijn grote liefde, tot ze eindelijk vrij kwam. Hij huwde haar en samen plantten ze de eerste wijnstokken op Muratie.

Vandaag is Muratie nog altijd een van de toonaangevende wijndomeinen van Zuid-Afrika. En een van hun wijnen heet ... Ansela van de Caab. Marketing? Ongetwijfeld. Mensen drinken wijn niet alleen voor de smaak. Ook voor het verhaal achter de wijn.

Waarom niet? Zolang het met de smaak goed zit, kan dat voor het genot alleen maar bevorderlijk zijn.

Deze wijn met de mooie meisjesnaam - afkomstig van een wijngaard op de befaamde Simonsberg in Stellenbosch - getuigt alvast volop van de warme gloed van Zuid-Afrika, door het rijpe zoete fruit, de complexe kruidigheid, de tonen van zwarte kers, pruim, kaneel, chocolade en vanille. Tegelijk is hij fijn en elegant, zeker geen fruitbom zoals je er ook wel in dit land aantreft. De druivenmengeling is Bordelees: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Rijpheid van deze druiven is geen probleem in Zuid-Afrika, de fruitmaterie kon dan ook een rijpingsperiode van 22 maanden op eikenhout moeiteloos aan.

Onwillekeurig denk ik terug aan die dag toen wijnmaker Jan Coetzee van domein Vriesenhof mij meenam naar de top van een heuvel, met een betoverend uitzicht over de streek. "Alleen als je dit gezien hebt, begrijp je de Kaap", zei hij. Ik zag de Atlantische Oceaan in het westen en de Indische in het oosten. En uit die twee oceanen rijst als het ware de Kaapregio op, mooi glooiend tussen beschermende hellingen waarop de wijnstokken aangeplant staan. Ik voelde heel duidelijk de zeewind, die in de soms hete zomers voor de nodige verkoeling in de wijngaarden zorgt. Dat verklaart waarom Zuid-Afrikaanse wijnen hun warme, volle rijpheid toch kunnen combineren met finesse en elegantie. "Het oude wijnland van de Nieuwe Wereld", wordt Zuid-Afrika wel eens genoemd. Want de wijncultuur en -tradities zijn onmiskenbaar Europees.

Met Vlaanderen is er altijd een speciale band geweest, onder meer omwille van de taal die veel gelijkenissen vertoont met het Nederlands. De jonge Vlaming Sebastian Van Nevel heeft er in elk geval zijn hart verloren. Vorig jaar startte hij er zijn studies in "Viticulture and Oenology" aan de Stellenbosch University. Intussen richtte hij, samen met zijn vader en oom, een invoerzaak op, gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen. Ansela van de Caab is er een van.

Een andere jonge Vlaming, Koen Roose, voerde ook wijnen uit Zuid-Afrika in, en heeft er nu zijn eigen wijndomein opgericht: Spioenkop. Ik kon al zijn eigenzinnige sauvignon blanc proeven, nu heeft hij mij helemaal overtuigd met zijn pinotage, een typisch Zuid-Afrikaanse druif. Hij kreeg ook een bijzonder lovende bespreking in de befaamde South African Wine Guide van John Platter (zeg maar: de Zuid-Afrikaanse Robert Parker). Koen Roose is zijn eigen mooi verhaal aan het schrijven.

- Invoerder van Muratie: elvama-wines.be

- Invoerder van Spioenkop : kaapsewijnen.com