Vlaams koppel vindt de Hemel op Aarde in wijnland Zuid-Afrika

Zoals zovele Vlaamse koppels ontmoetten Frederik Herten en Céline Haspeslagh elkaar aan de universiteit van Leuven. Nu maken ze wijn in een van de mooiste wijnregio's ter wereld, met een naam die zijn belofte helemaal waarmaakt: de Hemel-en-Aarde Vallei in Zuid-Afrika.
Al verschillende keren ben ik in de Kaap geweest, de provincie waar de Zuid-Afrikaanse wijnbouw geconcentreerd is. En telkens opnieuw overvalt mij de gedachte dat dit het mooiste wijnland ter wereld is. Jarenlang was dit land bekend om zijn volle, krachtige, jammy wijnen. En ook voor zijn politieke systeem van apartheid. Waardoor het land een economische boycot kreeg opgelegd, waar ook de wijnbouw en wijnexport onder leden.
Maar toen Nelson Mandela in 1990 werd vrijgelaten, de apartheid werd afgeschaft en de eerste vrije verkiezingen werden gehouden, veranderde alles: de politiek, de economie en ... de wijnen. Ineens konden jonge wijnmakers gaan reizen en inspiratie en kennis opdoen in andere wijnlanden. Zo leerden zij andere druiven en het belang van het juiste terroir kennen, en begonnen zij wijnen te maken met een fijnere en meer genuanceerde wijnstijl, zoals in Europa.
In die nieuwe omgeving kwam het Vlaamse koppel Frederik Herten en Céline Haspeslagh terecht toen ze enkele jaren geleden beslisten om naar Zuid-Afrika te verhuizen. Zij waren elkaar tegengekomen aan de Universiteit van Leuven, werden verliefd op elkaar, trouwden, kregen drie kinderen. Maar in plaats van een professionele toekomst in ons land uit te bouwen, raakten zij in de ban van wijnland Zuid-Afrika. En besloten daar naartoe te verhuizen om er een wijndomein te beginnen.
Ze kozen voor de Hemel-en-Aarde-Vallei, meer bepaald het Upper-gedeelte ervan, omdat deze koelere regio, in de nabijheid van de oceaan, hen zou toelaten fijne, elegante wijnen in Europese stijl te maken. Door het koelere klimaat is deze vallei ook uitermate geschikt voor de Bourgondische druiven chardonnay en pinot noir. Céline en Frederik noemden hun domein Hasher, een samentrekking van hun familienamen Haspeslagh en Herten.
Frederik kreeg de liefde voor Zuid-Afrika al op 12-jarige leeftijd te pakken. Later ging hij studeren in Salamanca, en raakte daar in de ban van de wijnen van Ribera del Duero. Zuid-Afrika en wijn: twee passies die hem nooit meer zouden loslaten. Toen hij Céline leerde kennen in Leuven, trok hij in 2008 met haar naar Zuid-Afrika, waar zij ook verliefd werd op dit land. Dertien jaar later - een huwelijk en drie kinderen later - maakten ze de overtocht. Voorgoed.
Haar oom en mede-eigenaar Xavier Haspeslagh is een agro-ondernemer die hen daarbij hielp en nog altijd helpt. Als wijnmaker kozen zij voor een Zuid-Afrikaanse jonge vrouw, Natasha Williams. De druiven zijn pinot noir en chardonnay (bekend van de koelere Bourgognestreek), cabernet franc en sauvignon blanc (bekend van de eveneens koelere Loirestreek), en pinotage, de inheemse Zuid-Afrikaanse druif die haar finesserijke afkomst - een kruising tussen pinot noir en cinsault - helemaal kan waarmaken als ze op de juiste manier wordt geteeld en gevinifieerd. Houten vaten voor de rijping komen uit Bourgogne, maar er wordt spaarzaam gebruik gemaakt van nieuw hout om het fruit te respecteren.
Ook het werk in de wijngaarden getuigt van dit respect voor de natuur. Chemische middelen worden niet gebruikt, en het domein neemt deel aan het WWF Conservation Champion Program waarbij er alles aan gedaan wordt om de fauna en flora van de vallei te bewaren.
Ik proefde de wijnen en vond ze een toonbeeld van de nieuwe generatie fijne en elegante wijnen in Zuid-Afrika, die van dit land zonder meer het beste wijnland van de Nieuwe Wereld maken.
Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )